Veelbelovende kankerbehandeling blijkt pijnlijke misser

Door HTLV-1 aangetaste T-cel

Door HTLV-1 aangetaste T-cel ( (afb: New York Times)

Reactivering van het afweersysteem is een van de methodes om kanker de baas te worden en hier en daar zijn wel wat sucessen geweest, maar met die immuuntherapie blijft het oppassen. Drie patiënten met een zeldzame vorm van bloedkanker (leukemie) genazen niet nadat hun afweersysteem was geactiveerd, maar hun situatie verslechterde aanzienlijk, meldden de onderzoekers. Het voorval maakt duidelijk dat de immuuntherapie nog steeds maar in haar kinderschoenen staat.
Het drietal, dat in verschillende ziekenhuizen werd verpleegd leed aan T-celleukemie/-lymfoom, een zeldzame vorm van bloedkanker die wordt veroorzaakt door een virus. Ze werden behandeld met nivolumab (Opdivo), een antilichaam dat wordt gerekend tot de zogeheten controlepuntremmers. Het middel, vervaardigd door Bristol-Myers Squibb, is goedgekeurd voor acht kankertypes, niet voor deze bloedkanker.

Het kankerverwekkende virus (HTLV-1) besmet jaarlijks miljoenen mensen, vooral in warmere streken, maar minder dan 5% van de besmetten krijgt ook een T-cellymfoom. Hoe dat komt is onduidelijk.
De drie patiënten vormden een onderdeel van een klinisch onderzoek onder twintig lymfoompatiënten, maar nadat de derde patiënt achteruit ging in plaats van beter werd, werd de proef gestaakt en werd de medische stand op de hoogte gebracht van deze pijnlijke misser. “Ik denk dat we nivolumab bij deze ziekte niet moeten gebruiken”, zegt onderzoeker Murali Janakiram. “Bij andere T-cellymfomen moeten we voorzichtig zijn, maar de klinische proeven doorzetten.”

Controlepostremmers

Controlepostremmers (checkpoint inhibitors in het Engels) activeren T-cellen om de kankercellen aan te vallen, maar het lijkt er in dit geval op dat de remmers niet alleen de gezonde T-cellen activeerden, maar ook de zieke die zijn ‘gekaapt’ door de kankercellen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.