Hoornvlies geprint

OogdoorsneeHet printen van biologisch materiaal is natuurlijk allang geen nieuws meer, maar dan ging het toch (meestal) niet over bruikbare onderdelen voor transplantatie. Nu schijnen onderzoekers een hoornvlies te hebben geprint uit een mengsel van hoornvliescellen, alginaat en collageen, dat is bedoeld voor gebruik bij mensen.

Er schijnt een tekort aan hoornvliezen te zijn voor transplantatie. Zo’n 10 000 000 mensen wachten op een transplantatie, zo begrijp ik uit een artikeltje in Futura-Sciences. Die zouden lijden aan een hoornvliesontsteking (trachoom) waarbij de patiënt blind kan worden. Die ontstoken hoornvliezen zijn vooral een gevolg van slechte hygiëne en de aandoening komt dan ook voornamelijk voor in de armere delen van de wereld. Het is een (mijn) vraag of die geprinte hoornvliezen daar een oplossing voor kunnen bieden, gegeven de situatie ter plekke van de 10 000 000 waarschijnlijk arme patiënten die onder behoeftige omstandigheden leven.

10 minuten

Het schijnt dat de printer binnen tien minuten een hoornvlies maakt. Een dag nadat de bio-oplossing was omgezet in een hoornvlies was het overgrote deel der cellen (90%) nog in leven, na een week nog 83%. De techniek maakt het mogelijk voor de patiënt geëigende hoornvliezen te fabriceren. Zover is het nog niet. Eerst zal de techniek nog moeten bewijzen in klinische proeven.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.