DNA-achtige moleculen verleiden enzymen tot binding

SYnthetische DNA-achtige moleculen aantrekkelijker voor enzymen dan echte DNA

Links de synthetische foldameren en rechts het DNA (afb: Ivan Huc)

Vorig jaar hebben onderzoekers al bewezen dat DNA met niet-natuurlijke nucleotiden (bouwstenen) simpelweg door de ‘natuur’ wordt geaccepteerd. Nu blijken niet-natuurlijke, DNA-achtige moleculen ook de activiteit van (natuurlijke) enzymen te kunnen beïnvloeden.

Een hoop eiwitten houden zich bezig met het regelen van de expressie (=activiteit) en het al of niet uitlezen van de genen. Dat gebeurt dan ook op verschillende wijzen. Zo kan een negatieve lading op een bepaalde plaats op het DNA worden aangebracht daarbij een rol spelen. Dat gebeurt er bijvoorbeeld als het enzym HIV-integrase viraal materiaal inbouwt in het menselijke DNA-molecuul of met een enzym als topoisomererase-1 dat wordt gebruikt om de spanningen binnen het DNA-molecuul te verminderen wanneer dat wordt ‘verpakt’.

Onderzoekers in Frankrijk hebben bepaalde helixvormige moleculen gesynthetiseerd die een getrouwe nabootsing vormen van de dubbele DNA-helix, compleet met de positionering van de negatieve ladingen. Die verbindingen zijn afgeleid van zogeheten synthetische foldameren, verbindingen die de neiging hebben zich te vouwen, in dit geval tot een enkelvoudige helix.

Treffende ‘gelijkenis’

De gelijkenis is kennelijk zo ’treffend’ dat sommige enzymen die foldameren aanzien voor het echte werk en daaraan aan hechten. Dan hebben we het over het genoemde HIV-integrase en over topoisomerase-1. Het lijkt er zelfs op dat dat kunst-DNA de voorkeur krijgt van die enzymen boven het echte werk.
Dit soort DNA-achtige verbindingen zouden iets kunnen betekenen voor het remmen van bepaalde enzymen die een rol spelen bij bepaalde ziektes, denken de onderzoekers. Afijn, voorlopig lijkt het nog maar een eerste aanzet. Duidelijk is in ieder geval dat de ‘natuur’ niet eenkennig is.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.