Gericht knippen in DNA mogelijk met spiegelzymen

Volker Erdmann

Volker Erdmann

Mijn vader zei al (of was het een handige oom?): goed gereedschap is de helft van het werk. Dat geldt misschien nog wel in versterkte mate voor de synthetische biologie, waar alles met alles verbonden is en waar alles een uiterste precisie vereisen. Volker Erdmann van de vrije universiteit Berlijn heeft zo’n stuk verfijnd gereedschap ontworpen, zogeheten spiegelzymen. Spiegelzymen zijn een soort enzymscharen waarmee nucleïnezuren op zeer nauwkeurig te bepalen plaatsen kan worden doorgeknipt om, bijvoorbeeld, een ziek gen te verwijderen, zo is de gedachte. Zo bleek Erdmann in staat met behulp van speciaal ontworpen spiegelzymen te voorkomen dat een cel nog langer een groen oplichtend eiwit  kon produceren. Het knipwerk zou geen reactie van het afweersysteem opwekken.

Erdmann kon aan de hand van proeven laten zien dat de spiegelzymen bij zogeheten COS-7-cellen (ontwikkeld uit niercellen van apen), die uitgerust waren met een gen om groen oplichtend eiwit te fabriceren, ook echt de hun toebedachte taak verrichten. De scharen verknipten het boodschapper-RNA, dat de mal is voor de productie van het lichtgevende eiwit in het ribosoom, met als gevolg dat dat eiwit niet geproduceerd wordt. Met de juiste spiegelzymen zouden alle ongeveer 21 000 genen van een mens op deze wijze kunnen worden ‘gedeactiveerd’, stelt Erdmann.

Hij denkt dat het in de toekomst mogelijk wordt heel selectief de synthese van een bepaald eiwit te kunnen reguleren door het verkknippen van RNA of andere kernzuren. Omdat RNA-moleculen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een stamcel in een gespecialiseerde cel, zou deze ontwikkeling een heel scala aan nieuwe toepassingmogelijkheden in fundamenteel onderzoek, in biotechnologie en in moleculaire geneeskunde openen, denkt de Duitse onderzoeker.Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.