Langs is er discussie geweest of hersencellen bij mensen nieuw kunnen worden aangemaakt, maar nu lijkt haast wel zeker dat de in de hippocampus, verantwoordelijk voor leervermogen en geheugen, dat wel degelijk gebeurt. Wel is duidelijk dat dat vermogen met de jaren vermindert, zelfs bij muisjes (die hooguit een paar jaar leven). Nu hebben onderzoeksters rond Maura Bodrini van de Columbia-universiteit in New York aangetoond dat als het Slc2a4-gen wordt uitgeschakeld, het vermogen van hersenstamcellen die te maken hebben met het reukvermogen die reukcellen weer aanmaken als jonge diertjes.
Het Slc2a4-gen is verantwoordelijk voor het glucosetransport naar de cellen. Boldrini vermoedt dat de stofwisseling van oudere hersenstamcellen minder efficiënt is dan van jongere.
Die reukhersencellen worden in de subventriculaire zone (onderdeel van de hersenschors) aangemaakt bij de muisjes en vervolgens verplaatst naar de reukkolf. Bij muisjes, die erg afhankelijk zijn van hun reuk, moeten die cellen voortdurend vernieuwd worden. Bij oudere muisjes, zo’n een tot twee jaar, wordt het aanmaken van nieuwe reukcellen minder.
Het resultaat zou overeenkomen met ander onderzoek waaruit zou zijn gebleken dat er een verband bestaat tussen de suikerstofwisseling en veroudering. Zo zou een middel tegen suikerziekte bij oudere apen geestelijke achteruitgang hebben vertraagd.