Bloedlichaampjes in het lab geproduceerd

Bloedcellen

Vlnr: rode bloedcel, bloedplaatje en witte bloedcel

De geneeskunde is nog erg afhankelijk van vrijwilligers die bloed afgeven. Al langere tijd proberen wetenschappers bloedcellen te maken en dat schijnt onderzoekers in Groot-Brittannië nu te zijn gelukt. Die cellen zijn ook in minihoeveelheden ingebracht bij mensen. Het gaat om rode bloedlichaampjes, die zuurstof door het lichaam transporteren.
De bloedlichaampjes ontwikkelden zich uit bloedstamcellen van bloeddonoren. De methode maakt het makkelijker om, onder meer, lijders aan bloedziekten zoals sikkelcelanemie of de bloederziekte te bedienen. Dan is belangrijk dat het juiste bloed wordt toegediend, onder meer wat betreft de bloedgroep. Met bloedlichaampjes uit het lab zou dat probleem er niet zijn. Proeven met gezonde mensen zouden hebben aangetoond dat de rode bloedcellen naar behoren functioneren en geen bijwerkingen veroorzaken.

Overigens zijn met die proeven nog lang niet alle vragen beantwoord en onzekerheden weggewerkt, dus de ‘kunstmatige’ bloedcellen zullen morgen nog niet in de klinische praktijk worden gebruikt. Deze methode biedt ook de mogelijkheid bloedcellen voor bepaalde specifieke patiënten te produceren.
Ook met deze methode blijft de geneeskunde echter afhankelijk van bloeddonoren. Overigens worden bij dit soort projecten nooit gemeld hoeveel een bloedtransfusie van donorbloed kost en hoeveel een met ‘kunst’bloed. Dat zou best een ‘dingetje’ kunnen zijn.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.