Nucleosiden bestaan uit twee van de drie componenten waaruit nucleotiden bestaan, de bouwstenen van DNA en RNA. Die twee componenten zijn een base en een suiker. Het synthetiseren van die mucleosiden schijnt populair te zijn aangezien ze mogelijk iets kunnen beteken in het bestrijden van ziektes, maar dat blijkt toch een lastig karwei. Nu schijnen onderzoekers van de Simon Fraseruniversiteit en het farmabedrijf Merck & Co een methode ontwikkeld te hebben die dat allemaal een stuk makkelijker zou maken.
Nucelosiden zouden iets kunnen betekenen in de strijd (daar gaat ie weer) tegen kanker, maar ook tegen virussen. De nieuwe techniek begint met een heteroarylaldehyde en een keton. Vervolgens wordt met een organische katalysator de alfa-plaats van een fluoratoom voorzien. Na nog een reactie, waarmee ik jullie niet zal vermoeien wordt op de plaats van het fluoratoom vervangen door een suiker en zie daar onze nucleoside.
De methode zou geschikt zijn om moleculen te maken met de juiste ruimtelijk opbouw, in grote hoeveelheden bij een hoge zuiverheid. En nou maar wachten op al die nieuwe nucleosidetherapieën.
Bron: phys.org