Onderzoekers van het Walter en Eliza Hall-instituut in Melbourne (Aus) hebben een klein molecuul ontdekt dat de celdood (necroptose) tegenhoudt. Dat zou een goede manier kunnen zijn om ontstekingsziektes als reuma, de ziekte van Crohn en psoriase te behandelen. Er wordt verder gezocht.
De wetenschappers waren bezig met het bestuderen hoe het eiwit MLKL er voor zorgt dat een cel sterft (necroptose genoemd). Dat proces is pas ontdekt en heeft een relatie met een slecht werkend afweersysteem. De cel sterft, terwijl het afweersysteem het bericht krijgt dat er iets mis is: een virale infectie, bijvoorbeeld. Als necroptose niet goed op gang wordt gebracht, kan dat proces misgaan en kunnen er ontstekingen ontstaan. “MLKL is het laatste eiwit op dat pad naar de celdood, maar dat moet eerst geactiveerd worden”, zegt onderzoekster Joanne Hildebrand. “Als we weten hoe dat geactiveerd wordt, dan helpt dat bij het ontwikkelen van nieuwe behandelmethodes.” Het lijkt er op dat in dat proces een bepaald deel van het eiwit wordt losgemaakt, waardoor het contact kan maken met het celmembraan om de celdood in te leiden. Hildebrand: “Dat lijkt te gebeuren door een moleculaire schakelaar. Als die wordt aangezet, dan wordt MLKL niet actief en sterft de cel niet.”
Medeonderzoekster Maria Tanzer vertelt dat de onderzoekers een hele reeks kleine moleculen hebben getest om te te zien of die konden voorkomen dat MLKL actief zou worden en kwamen uiteindelijk met de (een) kandidaat. Tanzer: “Dat kleine molecuul bindt aan MLKL en blokkeert de schakelaar. We hebben nu niet alleen aangetoond dat MLKL wezenlijk is voor de necroptose, maar hebben nu ook een beginpunt voor de ontwikkeling van een medicijn.” De zoektocht gaat nu verder. MLKL zou als doelwit heel aantrekkelijk zijn, omdat dat eiwit maar een ding doet: cellen doden.
Bron: Science Daily