Tandstamcellen muisjes om te vormen tot ‘melkcellen’

Melkklierweefsel uit tandstamcellen

Melkklierweefsel dat ontstaan is uit tandepitheelstamcellen van muisjes. Die cellen zijn groen. De kernen zijn blauw en rood geeft de aanwezigheid van het melkeiwit caseïne aan (afb: univ. van Zürich)

Het blijkt dat epitheelstam-cellen in tandjes van muisjes zijn om te vormen tot melkkliercellen in (vrouwelijk) borstweefsel. De onderzoekers denken daarmee borstweefsel te kunnen genereren voor weefselherstel na een borstoperatie/amputatie. Dat is mooi, maar hebben mensen zulke gespecialiseerde stamcellen ook?Dentale (tand) epitheelstamcellen kunnen zich ontwikkelen tot allerlei typen tandcellen. Onderzoekers van de universiteit van Zürich rond Thimios Mitsiadis hebben aangetoond dat die stamcellen van de bij deze knaagdiertjes voortdurend groeiende snijtanden van jong muisjes zich kunnen ontwikkelen tot melkkliercellen.
In een eerste serie experimenten verwijderden de onderzoekers bij de muisjes alle melkkliercellen. Vervolgens werden de tand- en melklierstamcellen ingespoten op de plaats waar zich normaal de melkklieren ontwikkelen. Ze hielden goed in de gaten hoe het weefsel zich ter plekke vervolgens ontwikkelde. Mitsiadis: “Die tandstamcellen hielpen bij het herstel van het melkklierweefsel en zelfs van de melkproducerende cellen.”
Daarmee is de uitzonderlijke flexibiliteit van tandepitheelstamcellen aangetoond, vindt hij. “Hiermee is het inzicht in de cellulaire en moleculaire mechanismen in het herstelvermogen van tandstamcellen groter geworden. Daarmee zijn ook de klinische mogelijkheden daarvan aangetoond.” Ik vraag me dan onmiddellijk af: hebben mensen ook zulke stamcellen?

Borstkanker

In een tweede serie proeven werden alleen de tandstamcellen ingespoten na de verwijdering van het melkklierweefsel van de muisjes. Er vormden zich melkvaten en aftakkingen, maar soms werden ook cystes gevormd. Dat scheen de onderzoekers voldoende. “Die flexibiliteit is misschien uniek voor deze stamcellen. Alle andere niet-melkklierstamcellen die tot nu toe onderzocht zijn hebben die eigenschap niet als ze niet de hulp hebben van melkklierepitheelcellen”, zegt medeonderzoeker Pierfrancesco Pagella.

De onderzoekers denken dat de vinding gebruikt zou kunnen worden na borstoperaties bij kanker. Mitsiadis gelooft dat de nieuwe vinding de weg opent om na amputaties/operaties het verdwenen weefsel weer te herstellen met een stamceltherapie. Ik zou zeggen: laat hem nu maar eerst maar eens op zoek gaan naar die multifunctionele gespecialiseerde stamcellen in mensen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.