BioNTech wil RNA-vaccin maken tegen malaria

Ugur_Sahin

BioNTech-chef Ugur Sahin (afb: W~ikiMedia Commons)

Sedert de redelijk succesvolle RNA-vaccins tegen het coronavirus zijn geïntroduceerd, wordt die techniek ook in stelling gebracht tegen andere ziektes. Zo denkt BioNTech, die met Pfizer een coronavaccin heeft ontwikkeld, dat het  mogelijk is dat RNA-vaccins werkzaam zouden kunnen zijn tegen de malariaparasiet. Het bedrijf hoopt eind dit jaar een malariavaccin te kunnen testen op mensen.
“We werken al aan hiv en tuberculose en malaria is een derde grote ‘indicatie’ (ziekte;; as) waar geen goed medicijn voor bestaat”, meldde BioNTech-baas Uğur Şahin aan Associated Press. “Elk jaar worden er weer veel mensen besmet met malaria en is het aantal dodelijke slachtoffers weer groter. Dat is vooral ernstig voor kinderen.”
Volgens de wereldgezondheidsorganisatie waren er in 2019 219 miljoen mensen met malaria besmet. In dat jaar zouden ruim 400 000 lijders aan die ziekte zijn overleden. Tweederde daarvan waren kinderen jonger dan vijf jaar. De ziekte houdt vooral huis in Afrika.
Şahin moet erkennen dat de ontwikkeling nog in een vroegtijdig stadium is en dat er geen waarborg is voor succes, maar het succes van het coronavirus heeft de BioNTech-onderzoekers meer vertrouwen in RNA-vaccins gegeven. Sommige deskundigen denken dat een vaccin dat zich richt op het afweersysteem (dat dwingt tot het aanmaken van antilichamen), bij malaria gevaarlijk zou kunnen zijn.
“Het genoom van Plasmodium, de parasiet die malaria veroorzaakt, is veel ingewikkelder dan van virussen”, zegt Prakash Srinivasan van de Johns Hopkins-universiteit in de VS. Ook farmareus GlaxoSmithKline ontwikkelt een malariavaccin waarmee klinische proeven lopen in drie Afrikaanse landen. Daarbij zou zijn gebleken dat er problemen kunnen ontstaan als de aanmaak van antilichamen wordt opgewekt, stelt Srinivasan.

Optimistischer

Vaccinkenner Barton Hayes van de Duke-universiteit is echter optimistischer. “Het bRNA-platform zal tegen veel ziekteverwekkers bruikbaar zijn”, verwacht hij.

BioNTech wordt in de ontwikkeling van het malariavaccin ondersteund door de wereldgezondheidsorganisatie, de EU en het fonds van het (voormalige?) echtpaar Gates. Er zouden geen (geldelijke) grenzen zijn.
Het bedrijf zou ook bezig zijn met de ontwikkeling van een tuberculosevaccin, waarvoor de klinische proeven in de loop van volgend jaar zijn gepland. Ook zou het bedrijf bezig zijn met de ontwikkeling van medicijnen/vaccins tegen diverse vormen van kanker.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.