Gentherapie voor netvliesveroudering lijkt beloftevol

oogAl een aantal jaren worden er oplossingen beloofd voor mensen met netvlies-veroudering. Nu is er weer een gentherapie ontwikkeld die die ziekte bestrijdt die ‘veelbelovend wordt genoemd.
Droge netvliesveroudering is verantwoordelijk voor 70% tot 90% van de netvliesveroudering, waarmee zo’n 10% van de 65plussers te maken heeft. Vooralsnog is er nog geen afdoende behandeling voor die (voortgaande) aandoening. De oorzaak daarvan zou te vinden zijn in de mitochondriën, de krachtcentrales van de cel met een eigen, klein DNA.
Onderzoeksters rond Jane Farrar van Trinity in Dublin hebben dan ook een gentherapie ontwikkeld (ophNdi1 genoemd) die zich speciaal richt op het herstel van de mitochondriale functies. Bij droge netvliesveroudering zijn die functies ernstig verstoord. De goede DNA-code wordt aan de mitochondriën afgeleverd, net als bij het ‘repareren’ van het DNA van de celkern gewoonlijk gebeurt, met behulp van kreupel gemaakte virussen. Die DNA-reparatie zou de prestatie van de mitochondriën weer opvijzelen waardoor het zicht weer zou verbeteren. Vooralsnog is de behandeling alleen nog toegepast en getoetst in dierproeven.

Bewijs?

“Dit onderzoek levert het eerste bewijs in dierproeven dat het aanpassen van de bioenergie in oogcellen voordelen kan opleveren en het gezichtsvermogen kan verbeteren bij droge AMD (netvliesveroudering; as). Daarmee is aangetoond dat de energiecentrales van de cel, de mitochondriën, belangrijke factoren zijn bij droge AMD.”

Volgens medeonderzoekster Sophia Millington-Ward hebben veel cellen in het netvlies veel energie nodig in vergelijking met andere cellen. “Dat maakt ze vooral gevoelig voor storingen in de mitochondriën. Onze behandeling richt zich daar specifiek op en daardoor stijgt de energieproductie in (de cellen van; as) het netvlies waardoor het gezichtsvermogen van diermodellen met droge AMD verbetert.”

Er moet nog wel het een en ander gebeuren voor deze behandeling in de klinische praktijk zal worden toegepast.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.