Onderzoekers van de autonome universiteit van Barcelona zouden met een gentherapie de aftakeling in de hersentjes van demente muizen tot staan hebben weten te brengen. Het geheugen van de diertjes bleek na de behandeling stabiel te blijven. Alzheimer, een vorm van dementie, is ongeneselijk. De Spaanse neurologen rond Carlos Saura hopen dat de therapie ook bij mensen werkt.
De hoofdrol in het onderzoek was toebedeeld aan een eiwit: CRTC1. Als het bijbehorende gen defect raakt, worden kennelijk andere genen niet geactiveerd, die voor verbindingen tussen zenuwcellen en de hippocampus zorgen. Het geheugen gaat daardoor achteruit.
Om het geheugen te reactiveren spoten de onderzoekers het CRTC1-gen in de hippocampus, een onderdeel van de hersens dat wordt geassocieerd met leren en geheugen. Daarmee werd de productie van het belangrijke eiwit in gang gezet en bleek het langetermijngeheugen niet verder achteruit te gaan. Ook bij mensen met Alzheiemer neemt de productie van CRTC1 af, maar alvorens het tot klinische proeven bij mensen zal komen zal er op een aantal punten meer klaarheid moeten komen. Zo is het de vraag of de stabilisering van het geheugen tijdelijk of blijvend is.
Vorige maand werd door onderzoekers van de Harvard-universiteit het eiwit REST geïdentificeerd, dat de ontwikkeling van de hersens reguleert en die tegen defecte eiwitten beschermt. Dat kan een centrale rol spelen bij hersenziektes en mogelijk bijdragen aan genezing. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de productie van REST in de celkern aangestuurd wordt.
Bron: Der Spiegel (foto: der Spiegel)