Er is al heel wat afgeprutst om veroudering te bestrijden op zoek naar de eeuwige jeugd. Nu lijkt het er op dat met een immuuntherapie, CAR-T, T-cellen kunnen worden geïnstrueerd om uitgewerkte cellen op te ruimen. Op die manier behandelde oudere muisjes leken fitter, minder dik en bevattelijk voor ouderdomsziekten te worden, maar is die proef al niet eerder gedaan? Jawel. Door de leidster van dit onderzoek,
De experimenten vonden plaats in het beroemde, voor genetici dan, Cold Spring Harbour-lab, onder aanvoering van Corina Amor Vegas. Iemand die ouder wordt krijgt steeds meer uitgewerkte cellen. Die delen en functioneren niet meer. Die worden gezien als de probleemveroorzakers in het verouderingsproces.
Er zijn wel methodes om die verouderde cellen te verwijderen (senolyse), maar die methoden zouden zo hun riskante kantjes hebben (CAR-T overigens ook). Dus werden T-cellen genetisch veranderd om de verouderde, uitgewerkte cellen op te ruimen.
De oudere muisjes – die zijn dan anderhalf, twee jaar – hadden er baat bij. Amor Vegas: “Oudere muisjes verjongen en jongere muisjes verouderden langzamer.” Maar leven ze ook langer? Dat blijken de onderzoeksters nog niet te hebben uitgezocht, wat op zijn minst toch wat slordig is.
Lang actief
De onderzoeksters zagen dat de CAR-T-cellen ook lang actief bleven, zodat een enkele, overigens nogal ingrijpende, behandeling lang effect zou hebben. “T-cellen hebben een geheugen en blijven lang in het lichaam”, zegt Amor Vegas, “en dat is niet zo met geneesmiddelen. Met CAR-T-cellen heb je feitelijk aan een behandeling genoeg (om ouderdomsziekte te bestrijden, neem ik aan; as). Voor chronische ziektes is dat een groot voordeel.”
Volgens het persbericht zou Amor Vegas en haar ploeg de eerste zijn geweest die de CAR-T-techniek anders dan bij kanker heeft gebruikt.
Bron: Science Daily