Zusje van curcumine kandidaat kankermedicijn

Curcumine en PGV-1

Het natuurlijke curcumine en PGV-1 lijken qua molecuulstructuur sterk op elkaar (afb: Kato et. al)

Het lijkt er op dat pentagamavumon-1 (PGV-1), een stof die lijkt op een bestanddeel van de kruid kurkuma (of koenjit), voorkomt dat kankercellen groeien. Tien jaar geleden ontdekten Indonesische onderzoekers dat PGV-1 antikankereffecten heeft. Het blijkt nu dat dat komt doordat die stof een reeks enzymen remt die verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling van reactieve zuurstof.  Wellicht dat (variaties van) PGV-1 te ontwikkelen zijn tot kankermedicijnen die bij veel kankersoorten werkzaam zouden kunnen zijn.Koenjit wordt al eeuwen gebruikt als kruid, maar ook als medicijn. Het blijkt een hele serie ontstekingsremmende en antikankereffecten te hebben. Die worden veroorzaakt door curcumine, vaak verkocht als voedingssupplement. Er is onderzoek gedaan naar de anti-kankerwerking van curcumine, maar het blijkt dat je daarvoor aanzienlijke doses nodig hebt. Ook is niet duidelijk hoe de stof doet wat die doet. Daardoor is de aandacht voor dit natuurproduct bij kankeronderzoekers wat verflauwt.
Een groep rond Jun-ya Kato van het Japanse Nara-instituut had eerder aangetoond dat curcumine net zoals het verwante PGV-1 de reactieve-zuurstofenzymen aanpakt. Door die enzymactiviteit te onderdrukken kan reactieve zuurstof stress in de cellen veroorzaken, waardoor die uiteindelijk het loodje leggen. Veel kankermedicijnen werken op een soortgelijke manier, maar het probleem is dat die vaak ook gezonde cellen aanpakken met alle nare bijwerkingen van dien.

Lagere doses

In de jongste studie vergeleken de onderzoekers de effecten op kankercellen van curcumine en PGV-1. Het bleek dat die stoffen veel overeenkomsten hadden. PGV-1 was alleen effici├źnter en daarvan had je er minder van nodig. Kato: “We vonden dat PGV-1 aangrijpt in de M-fase van de celcyclus (de M staat voor mitose(=kerndeling);as) en de reactief-zuurstof-enzymen remt.” Daardoor delen de cellen niet meer (wat kankercellen normaal veelvuldig doen) en sterven die uiteindelijk.

Dat ‘trucje’ werkt bij een groot aantal kankersoorten. Als muisjes, die waren opgezadeld met menselijke kankercellen, werden ingespoten met PGV-1 verdween de kanker, terwijl zich geen bijwerkingen voordeden. Het leek er zelfs op dat het effect van de stof ook nog doorwerkte nadat die niet meer werd toegediend. Kato: “Het lijkt er op dat PGV-1 de enzymactiviteit beter tegen gaat in kankercellen dan in gezonde cellen. Dat is waarschijnlijk de verklaring waarom de stof selectief de celdeling van kankercellen verhinderd met weinig effect voor gezonde cellen.”

Onderzoekers hebben lang gekeken naar de mogelijkheden van curcumine in de kankerbestrijding. Kato denkt dat deze ontdekking (met PGV-1) een doorbraak is. “Gegeven de doelmatigheid en de geringe bijwerkingen in dieren lijkt ons dat PGV-1 farmaceutisch ontwikkeld zou moeten worden als oraal in te nemen kankermedicijn.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.