Bacteriofagen mogelijk opvolgers van antibiotica

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus (afb: WikiMedia Commons)

Eigenlijk is het lood om oud ijzer: bacteriofagen of antibiotica. Beide ‘verslinden’ bacteriën, met dat verschil dat bacteriofagen wat kieskeuriger zijn. Ze werken alleen bij een bepaalde bacterie terwijl zogeheten breedspectrum-antibiotica grote delen van het bacteriële leven verdelgen. Groot nadeel van antibiotica is dat bacteriën er immuun voor kunnen worden. Dan kan veel moeilijker met fagen. Dat zijn virussen. Nu steeds meer antibiotica onwerkzaam zijn bij steeds meer bacterisoorten zijn de fagen misschien een alternatief. Twee patiënten in Frankrijk met chronische gewrichtsontstekingen zijn daar dankzij de fagen vanaf.
>Bacteriofagen, vaak kortweg fagen genoemd, komen in grote hoeveelheden in afvalwater voor. Ze werden voor het eerst ontdekt in 1915 door de Engelse bacterioloog Frederick Twort. Het zijn nogal kleine virussen. Meteen werd wel de geneeskundige potentie van de fagen gezien, maar die verloren het op dit vlak van de antibiotica.
Nu, zoals gesteld, bacteriën steeds vaker resistent zijn voor antibiotica, rijzen er zorgen in de medische wereld. Oude nu onbetekende kwaaltjes zouden zonder die ‘levensbestrijdende’ medicatie wel eens levensbedreigend kunnen worden, zo levensbedreigend als voor de introductie van antibiotica.

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa (afb: WikiMedia Commons)

Multiresistent

De chronische onstekingen bij de twee patiënten werden veroorzaakt door verschillende bacteriën die niet onder de indruk waren van antibiotica. Bij de ene was een multiresistente Pseudomonas aeruginosa-bacterie de aanstichter, bij de andere een Staphylococcus aureus .
Het Franse bedrijf  Pherecydes Pharma probeerde een aantal fagen uit op de boosdoeners. De fagen die de desbetreffende bacteriën inderdaad ook onklaar maakten  werden gebruikt om de infecties te behandelen. Voorlopig is de behandeling in Frankrijk nog niet goedgekeurd, maar het bedrijf heeft voor de tests ontheffing gekregen. Overigens schijnt dit jaar in België al een Nederlander van een wisse dood (?) gered te zijn door bacteriofagen.

In een persbericht meldt medicus Tristan Ferry van het Rode Kruisziekenhuis in Lyon, waar de behandeling heeft plaatsgevonden, dat die zeer veelbelovend is als alternatief voor antiobica. In Frankrijk werkt ook het befaamde Pasteur-intituut aan behandelingen waarbij bacteriofagen worden gebruikt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.