Onderzoekers ‘maken’ in lab totipotente stamcellen

Een kweek geïnduceerde pluripotente stamcellen

Een kweek geïnduceerde pluripotente stamcellen voor onderzoeksdoeleinden (afb: WikiMedia Commons)

Alleen twee versmolten geslachtscellen (de zygote) en de embryocellen na de eerste celdeling zijn ‘almachtig’ (totipotent). Ze kunnen zich ontwikkelen tot alle cellen die het ontstaan van een nieuw ‘individu’ mogelijk maken. Sedert zo’n vijftien jaar kunnen uit gerijpte cellen ‘veelzijdige’ (pluripotente) stamcellen worden gemaakt. Die kunnen zich ontwikkelen tot alle cellen in een organisme, maar niet tot de zogeheten extraembryonale cellen zoals die in de moederkoek nodig zijn (we hebben het over zoogdieren). Nu hebben onderzoekers van Tsinghuauniversiteit in Peking een manier gevonden om van rijpe cellen totipotente stamcellen te maken.
De onderzoekers hebben met gebruikmaking van drie relatief kleine moleculen (aangeduid met TTNPB, 1-Azakenpaullone en WS6) gerijpte (‘volwassen’) cellen omgezet in totipotente stamcellen. Die cellen zouden als twee druppels water op de natuurlijke totipotente stamcellen lijken wat betreft genactiviteit (epigenoom) en stofwisseling.
Die geïnduceerde totipotente stamcellen zouden zich (dus) zowel tot celtypen in het embryo als de moederkoek kunnen ontwikkelen en in het lab in een petrischaaltje kunnen brengen tot het stadium van het ‘wondergezwel’ (teratoom), stellen de onderzoekers. Als die cellen werden toegevoegd aan een natuurlijke muizenembryo dan werd die ‘almachtigheid’ nogmaals aangetoond. Daarmee zouden de voorwaarden van het begin van leven aanwezig zijn zonder dat er geslachtscellen aan te pas komen.

Hoe zo’n ‘geïnduceerd’ embryo zich verder ontwikkelt kan ik jullie helaas niet vertellen, aangezien Nature het artikel niet publiekelijk beschikbaar heeft gemaakt. De onderzoekers tekenen nog wel aan dat de versie van het artikel nog geredigeerd moet worden. Er kan dus nog het een en ander veranderd worden, maar ik neem aan dat de basisconclusie overeind zal blijven.

Bron: Nature

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.