Italiaanse (ex-)stamcelheld Macchiarini veroordeeld

'Superster' en stamcelonderzoeker Paolo Macchiarini

Gevallen ‘superster’ Paolo Macchiarini

Een Zweedse rechtbank heeft Paolo Macchiarini een voorwaardelijke straf gegeven voor het toebrengen van lichamelijk letsel. Hij werd vrijgesproken van andere beschuldigingen zoals zware mishandeling door zijn stamcelbehandelingen bij drie patiënten (uiteindelijk zou hij er acht behandelen), toen de Italiaan verbonden was aan het Karolinska-instituut. Inmiddels het openbaar ministerie in beroep gegaan tegen het vrij algemeen als te mild bestempelde vonnis.
Een jaar of tien geleden maakte de chirurg furore met zijn stamceltransplantaties. Hij werd in 2010 in het comité benoemd die de Nobelprijswinnaars voor geneeskunde verkiest. Een jaar later begon hij met de implantering van synthetische luchtpijpen die ‘bezaaid’ werden met stamcellen die afkomstig waren van de geopereerde patiënt. Hij stelde dat die zouden uitgroeien tot een natuurlijk lichtpijp. Destijds werden die operaties gezien als het begin van een nieuw tijdperk.
Macchiarini werd in 2016 ontslagen. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan fraude en wetenschappelijk wangedrag. Veel van zijn patiënten overleden. Hij bleef volhouden dat hij onschuldig was. Hij zou de volledige steun van het Karolinska-instituut en zijn collega’s hebben gehad.

Het relatief licht vonnis komt voor zijn critici als een teleurstelling. Hartchirurg Matthias Corbascio, een van zijn collega’s destijds bij het instituut en een van de eersten die kritiek leverden op zijn werk, noemt het vonnis verschrikkelijk en waanzin. “Het hof heeft hem in feite een tik op zijn vingers gegeven terwijl er mensen vijf jaar de gevangenis in gaan wegens het niet betalen van belasting. Deze vent verminkte mensen.”
Zeven van de acht patiënten (waarvan drie dus in Zweden waren geopereerd) die Macchiarini opereerden overleden. Het is nog niet duidelijk of er beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.