Natuurlijk, het gaat weer over kanker en nu hebben we dan het enige echte medicijn: dimere nupharalkaloïden of plompalkaloïden (de Nederlandse naam voor nuphar is gele plomp). De stoffen zijn familie van een verbinding die ooit is gevonden bij die gele plomp. Ze zouden er voor kunnen zorgen dat kankercellen snel afsterven, maar of dat allemaal ook in het echt werkt… De alkaloïden zijn alvast gesynthetiseerd door in de VS werkende onderzoekers.
“We denken dat deze stoffen een belangrijke rol spelen in de apoptose, de geprogrammeerde celdood, maar hoe is nog onduidelijk”, zegt Jimmy Wu van van het Dartmouth-college in Hanover (VS). “Daar wordt studie naar gedaan.”
De onderzoekers maakten diverse leden van de alkaloïde-familie van de gele plomp. Het zijn vrij ingewikkelde scheikundige verbindingen die leukemiecellen de dood in drijven, zo is aangetoond door medeonderzoeker Alan Eastman. Tot nu toe zouden er maar twee studies zijn gedaan naar de biologische werking van de verbindingen. De onderzoekers werpen zich nu op dat thema.
“Gebrekkige apoptose is eigen aan kanker en autoimmuunziektes”, zegt Wu. “Er zijn ook talloze ziektes die worden veroorzaakte door overmatige celdood, zoals AIDS, Alzheimer, Parkinson, de ziekte van Huntington en ALS. Een beter begrip van de werking van deze stoffen zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van medicijnen voor ziektes die, mede, het gevolg zijn van afwijkende apoptose.” Ik vraag me dan onmiddellijk af hoe specifiek die dimere plompalkaloïden zijn, maar ik neem maar even aan dat de onderzoekers daar bij hun onderzoeksopzet met de leukemiecellen wel aan gedacht hebben.
Bron: Science Daily