Weer een ‘doorbraak’ bij onderzoek alvleesklierkanker

ALvleeskliercellen

Een rasterelektronenmicroscoopopname van alvleeskliercellen

Dat is natuurlijk ideaal, kankercellen aanzetten weer normaal te doen. Dat schijnt Amerikaanse onderzoekers gelukt te zijn bij kweken van, menselijke, kankercellen met een eiwit dat wordt aangeduid met E47. Het eiwit zou daarin slagen door aan bepaalde delen van het DNA te koppelen, die verantwoordelijk zijn voor groei en differentiatie.

“Voor de eerste keer is aangetoond dat een overexpressie van een enkel gen de kankerbevorderende eigenschappen van alvleesklierkankercellen kan verminderen en ze kan aanzetten zich weer om te vormen tot het originele celtype”, zegt onderzoekster Pamela Itkin-Ansari van het Sanford-Burnham-instituut. Het ging daarbij om de meest voorkomende alvleesklierkanker, ductaal adenocarcinoom, die ontstaat in de kliergang. De onderzoekers kweekten kankercellen die meer E47 produceerden dan normaal. Dat leidde er toe dat de kankercellen zich weer tot het normale bekeerden.  Proeven bij muizen lieten zien als die ‘gereprogrammeerde’ kankercellen bij muizen werden ingebracht, ze beter bestand waren tegen het ontstaan van kanker dan onbehandelde muizen. Op het ogenblik wordt alvleesklierkanker bestreden met voor de cellen giftige stoffen, maar de meeste patiënten zijn zes maanden na het stellen van de diagnose dood. “Het is bemoedigend”, zegt Andrew Lowy van de universiteit van Californië in San Diego, “dat we die kankercellen weer terug kunnen brengen naar de oorspronkelijke staat. Er zijn inderdaad bij leukemie en sommige neuroblastomen met deze differentiatietherapie ook al successen behaald.” Lowy, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen, is een autoriteit in Amerika op het gebeid van alvleesklierkanker
Itkin-Ansari wil nu gaan kijken of met  stukjes kankerweefsel van patiënten soortgelijke resultaten kunnen worden behaald. “Daarbij zoeken we naar moleculen die de overexpressie van E47 teweeg kan brengen.” Een adenocarcinoom van de alvleesklier is een gevolg van een mutatie in het Kras-gen, waardoor de cellen die enzymen produceren zich ontwikkelen tot kliergangachtige cellen, de eerste stap naar tumorvorming. Alvleesklierkanker wordt wel de ‘stille’ kanker genoemd, omdat de ziekte vaak pas laat wordt ontdekt.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.