Het lijkt er op dat ons afweersysteem opnieuw is in te stellen. Alhoewel, we hebben over een kleine klinische proef met een CAR-T-achtige aanpak bij een klein groepje mensen met autoimmuunziek-tes. Die zouden na de behande-ling vrij van problemen zijn geweest (met voorlopig elf maanden als maximum).
Doordat nog niet onderzocht is hoe ‘duurzaam’ de behandeling is (dwz hoe lang het duurt voor het afweersysteem weer in de autoimmuunmodus vervalt), kan de vraag in de kop ook niet meteen met ‘ja’ beantwoord worden. Overigens is het onderzoek nog niet door collega’s beoordeeld, zoals te doen gebruikelijk.
De resultaten werden door Georg Schett van de Friedrich-Alexanderuniversiteit bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging van reumatologen. Het ging om een proef met vijftien patiënten, waarvan elf met een ernstige vorm vorm van lupus (er zijn verschillende vormen van lupus (alle auto-immuunziektes), maar waarschijnlijk wordt hier systeemlupus of systemische lupus erythematosus bedoeld). Drie hadden systemische sclerose en een de spierziekte myositis.
Hoewel de drie autoimmuunziektes verschillende symptomen hebben, hebben ze gemeen dat die worden veroorzaakt door ontregelde B-cellen, die antilichamen gaan produceren die het eigen weefsel aanvallen.
Normaal gesproken werken B-cellen samen met T-cellen, die de B-cellen in een afweerreactie te hulp komen en ook cellen direct kunnen doden. Het meest voorkomende type CAR T-celtherapie werkt door de T-cellen van een patiënt genetisch zo te veranderen dat die kankercellen effectiever kunnen opsporen en doden.
In deze proef gaven de onderzoekers elk van de vijftien patiënten met een ernstige auto-immuunziekte één spuit met deze aangepaste, eigen T-cellen. De CAR T-cellen gingen vervolgens op jacht naar en elimineerden alle B-cellen in het lichaam, zowel gezonde cellen als de foute.
Gezonde B-cellen
Aanvankelijk verdwenen dus alle B-cellen, maar na drie maanden had het lichaam van de proefpersonen weer B-cellen aangemaakt die er gezond waren. De vijftien patiënten hoefden geen afweeronderdrukkende middelen meer te slikken. Voor sommige duurt die ‘onthouding’ al elf maanden.
In feite was deze kleine klinische proef bedoeld om de veiligheid van de behandeling aan te tonen en niet meteen de werkzaamheid. Hoewel de CAR-T-methode vaker wordt ingezet, vooral bij bloedkankers, wil die nog wel eens een cytokinestorm veroorzaken, een al te heftige afweerreactie die weleens fout kan aflopen. Daar was bij deze kleinschalige proef niks van gebleken.
Bron: livescience.com