Voorlopig geen CRISPR-kinderen

Jiankui He

Jiankui He (afb: WikiMedia Commons)

Na de onbekookte ingreep van de Chinese onderzoeker Jiankui He in het genoom van embryo’s om de (toekomstige) kinderen immuun te maken voor het humaan immuundeficiëntievirus (hiv) sprak de wereld daar schande van en sprak af voorlopig niet te gaan ‘rommelen’ aan de genomen van nog niet geboren kinderen (embryo’s, dus). Wetenschappers op dit terrein hebben in Londen op een bijeenkomst over genoombewerking van de mens in het Francis Crickinstituut in Londen afgesproken dat zoiets voorlopig onaanvaardbaar is, met het oog op de grote risico’s van die ingrepen.

De daar verzamelde genetici sloten die ingreep in de toekomst overigens niet uit, ondanks dat een aantal genetici ter plekke voor een ban van ‘eugenetica‘ te komen. De grote vraag is nu natuurlijk wanneer zo’n ingreep wel aanvaardbaar wordt.
Het veranderen van het genoom is in principe onomkeerbaar en uiteraard ook erfelijk. De genetici vinden dat daar eerst een brede maatschappelijke discussie over zou moeten worden gehouden, maar de vraag is of dat onderzoekers zal tegenhouden. Er zijn al andere onderzoekers geweest die hebben aangekondigd op het door He ingezette pad verder te gaan. Ook He zelf lijkt van plan te zijn CRISPR-weg te vervolgen.

Bron: Wired

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.