MicroRNA-142 houdt stamcellen jong

Stamcellen en MicroRNA-142

Stamcellen met veel microRNA-142 (de rode cellen links) blijven stamcellen (rechts in blauw), de rest differentieert tot, in dit geval zenuwcellen (paars) (afb: EMBL)

Stamcellen met een hoog microRNA-142-peil differentiëren niet en blijven stamcellen, daalt dat peil dan veranderen de stamcellen in gespecialiseerde cellen, zo leerden onderzoekers van het Europese microbiologische lab in Heidelberg (EMBL). “Het lijkt wel of de cellen door microRNA ‘dooef’ worden voor hun omgeving”, zegt onderzoeker Pierre Neveu. “Je kunt dan van alles naar die stamcellen gooien, maar blijven gewoon stamcellen.” Dat resultaat is weer een stukje van de puzzel die de ontwikkeling van stamcellen en de differentiatie heet, dat ook van dienst kan zijn bij kanker- en regeneratieonderzoek. 

De ontdekking werd gedaan door Hanna Sladitschek, een promovenda in de groep van Neveu. Ze vond dat microRNA-142 een gen blokkeerde dat de cellen kan veranderen in kankercellen. Dat microRNA blokkeert ook twee reacties die worden geassocieerd met kanker. Neveu: “Je zou dus kunnen denken dat als je cellen voorziet van dat microRNA, je voorkomt dat kankercellen zich verspreiden.” Voor onderzoekers die werken op het terrein van de regeneratieve geneeskunde (het herstel van weefsels en organen) zou de ontdekking veiligheid en doelmatigheid kunnen betekenen. Als wetenschappers uit stamcellen weefsels kweken en ze verwijderen cellen met veel microRNA-142, dan voorkomen ze daarmee het risico dat je bij implantering in de patiënt stamcellen mee inbrengt, die zich tot tumoren zouden kunnen ontwikkelen, is dan de redenering. Het uitzoeken op basis van het microRNA-peil welke cellen het best geschikt zijn om te bewaren, zou de tijd om weefsels te kweken wel eens aanzienlijk kunnen verminderen, denken de onderzoekers.

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.