‘Ontmande’ muisjes geven alleen donorgenen door

Jon Oatley

Het zal vast een lieve man zijn, die Jon Oatley (afb: WSU)

Als je van mannetjesdieren in embryovorm het gen wegknipt dat verantwoordelijk is voor de mannelijk vruchtbaarheid (NANOS2), dan worden die steriel. Als je die onvruchtbare stieren voorziet van stamcellen van een donor met de gewenste eigenschappen, dan geeft die ‘nepstier’ het genoom van de stamceldonor door. Dat lijkt op een experiment van een waanzinnige hoogleraar, maar schijnt een serieus project te zijn om snel vee te fokken met de gewenste eigenschappen, zoals, ik verzin maar wat, koeien die geen methaan ruften of varkens die geen antibiotica nodig hebben om in het slachthuis te geraken. Waar blijft het verhaal dat we van de dierproducten af moeten? Dit klinkt behoorlijk ziek.
“Met deze techniek kunnen we gewenste eigenschappen makkelijker verspreiden en de efficiëntie van de voedselproductie verbeteren”, zegt onderzoeker Jon Oatley, alsof ie het over bakstenen heeft. “Dat kan van belang zijn voor voedselveiligheid. Als we dat genetisch kunnen aanpakken, dan betekent dat minder water, minder voer en minder antibiotica voor de dieren”, voegt ie daar aan toe.
Natuurlijk gebruikten Oatley en zijn makkers de CRISPR/Cas9-methode om het bewuste gen van een mannelijke embryocel te lichten. Eenmaal volwassen kregen ze stamcellen van een donor met de juiste genen in de balletjes gespoten. De zaadcellen die de ‘nepstier’ (het ging om muisjes) produceerde bevatten alleen het DNA van de stamceldonor.

Dit onderzoek is het resultaat van zes jaar werk en samenwerking tussen de universiteiten van de staat Washington, van Utah, van Maryland en Edinburgh (Schotland). Het schijnt dat er al tientallen jaren gezocht is naar manieren om het fokken in een bepaalde richting te versnellen. Het is me ontgaan en ik vind deze methode nogal gruwelijk ook al beweren de onderzoekers dat die kan worden ingezet om soorten van uitsterving te redden.

Wettelijke belemmeringen

Oatley realiseert zich dat de methode nogal wat wettelijke belemmeringen moet zien te overwinnen. “Zelfs als alle wetenschap gedaan is dan zal de snelheid waarmee deze methode wordt gebruikt bij het fokken afhankelijk zijn van de acceptatie en politiek. Door met publiek en politici samen te werken kunnen we die overtuigen dat deze methode geen gevaren met zich meebrengt als andere.” Welke dat zijn staat niet in het persbericht. Over het nut en de noodzaak van van het houden van dieren voor menselijke voeding laat de geleerde zich niet uit. Voor hem zijn dieren dezelfde elementen als bakstenen of barkrukken. Ze zijn de mens tot nut.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.