Weer een manier om beschadigd zenuwweefsel te herstellen (?)

Zenwustelsel

Zenuwcellen in het centraal zenuwstelsel herstellen niet, wel die in het perifere zenuwstelsel (afb: gezondheidsuniversiteit.nl)

Zoals ik ook gisteren al zei zijn onderzoekers al tientallen jaren op zoek naar manieren om schade aan het centrale zenuwstelsel te herstellen. Gister maakte ik melding van een ‘op het oog’ veelbelovende aanpak en vandaag melden onderzoeksters van de Amerikaanse Templeuniversiteit en van de (ook Amerikaanse) universiteit van Pennsylvania dat ze een simpele manier hebben gevonden om beschadigd zenuwweefsel te herstellen: toediening van lactaat. Gliacellen kun je beschouwen als de onderhouds- en afweercellen van het centrale zenuwstelsel. De astrocytische glacellen, stercellen, vormen littekenweefsel rond beschadigde zenuwcellen, maar juist dat littekenweefsel (bindweefsel) voorkomt dat zenuwcellen weer met elkaar in verbinding komen. Dat betekent bij schade aan het ruggenmerg dat de zenuwbanen naar de diverse onderdelen van het lichaam verbroken kunnen worden.
Recent onderzoek zou echter aannemelijk hebben gemaakt dat dit gedrag van die stercellen omkeerbaar zou zijn. Het onderhavige onderzoek zou hebben aangetoond dat die gliacellen kunnen helpen bij het herstel van de schade (in plaats van die schade te ‘borgen’ met bindweefsel).
“We vonden dat gliacellen een metabole schakelaar hebben die verband houdt met de glucosestofwisseling”, zegt Shuxin Li van de Templeuniversiteit. “Als we die ‘omzetten’ dan werd het herstel van axonen (de uitlopers van zenuwcellen; as) bevorderd.” De onderzoekers toonden in proeven met vliegen en muisjes aan dat die stercellen inderdaad waren om te zetten. Ze ontdekten echter ook dat de schakelaar een relatie had met de stofwisseling van de cel.

Het bleek de glycolyse te zijn, de afbraak van glucose. Het bleek genoeg afbraakproduct toe te dienen om het gewenste effect (aanmaak van axonen) te bereiken. Li: “In vliegen zagen we een aanzienlijke verbetering in het functionele herstel als we lactaat aan het beschadigde weefsel toedienden. Bij muizen leidde die toediening van lactaat tot een aanzienlijke verbetering van het bewegingsapparaat zoals enig herstel van het loopvermogen in vergelijking met onbehandelde muizen.”

Herstel

De onderzoekers bekeken welke rol lactaat en hydroxyglutaraat spelen in het verbeteren van de axonaangroei. Het bleek dat als stercellen (of gliacellen in het algemeen) worden geactiveerd dat ze glucoseafbraakproducten uitstoten. Die hechten zich aan zogeheten GABAB-receptoren (GABA is de afko voor gamma-aminoboterzuur) op het celmembraan van de beschadigde zenuwcel. Dat bevordert de axongroei.

Li en de zijnen zijn er van overtuigd dat de activering van de GABAB-receptoren met lactaat een belangijke rol kan spelen bij het herstel van schade aan het zenuwweefsel. Ze gaan die stof nu uitproberen op grotere proefdieren enzovoort. Wie weet horen we ooit nog van.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.