Rangeerterrein voor eiwitten gemaakt (?)

Eiwitrangeersysteem

Het eiwitrangeersysteem (afb: Science)

Als een rangeerterrein voor treinen hebben onderzoekers in Japan iets dergelijks gemaakt waarbij DNA fungeert als spoor om met eiwitten (de treinen) ladingen naar verschillende locaties te vervoeren. Het lijkt speelgoed voor wetenschappers maar dient vooral om beter te begrijpen hoe alles in die volslagen chaotische cel (althans zo ziet die er voor ons uit) in zijn werk gaat, maar kan ook dienen om bepaalde stoffen op bepaalde plaatsen in het organisme (lichaam) af te leveren, denken de onderzoekers.
In het lichaam vervoeren motoreiwitten voedingsstoffen en andere materialen in cellen langs buisvormige ‘rails’, het celskelet. De diverse ‘sporen’ in deze proefopzet hebben elk hun eigen ‘identiteit’ die bepaald wordt door de basenvolgorde van het DNA. De motoreiwitten zijn zo ontworpen dat ze die patronen herkennen om hun lading op de juiste plaats af te leveren.
Science heeft een filmpje gemaakt. Daarin kun je zien hoe de boel functioneert (bij mij werkte dat aanvankelijk niet al te best). Hopelijk horen we hier meer over, want ik kan me niet goed voorstellen hoe gerichte afgifte van, bijvoorbeeld, medicijnen met zo’n systeem zou kunnen werken (maar ik ben dan ook een leek op alle terreinen).

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.