Ligt oorzaak Parkinson in de mitochondriën?

Mitochondriën

Mitochondriën

Uit onderzoek van de universiteit van Californië in Los Angeles zou zijn gebleken dat een van de oorzaken voor Parkinson in de mitochondriën van cellen zou kunnen liggen. Deze energiecentrales van de cellen bevatten een klein, eigen DNA. Een mutatie in een van de mitochondriale genen, SHLP2, zou mensen enigszins beschermen tegen de ziekte van Parkinson, zo stellen de onderzoekers rond Pinchas Cohen.
Fouten in de mitochondriën worden al langer beschouwd als een (van de_ oorza(a)k(en) van de ziekte van Parkinson. Mensen met de ontdekte mutatie in SHLP2 hebben een twee keer zo kleine kans om Parkinson te krijgen zo bleek uit een analyse van de medische gegevens van ruim 16 000 proefpersonen (alle Amerikaans). Door die mutatie zou dat kleine eiwit stabieler zijn geworden en daarmee voorkomen dat de mitochondriën de fout ingaan.

Behandeling?

Of die mutatie SHLP2 als enige verantwoordelijk is voor het verminderen van het risico op de ziekte van Parkinson is nog onduidelijk, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze ontdekking nieuwe behandelingen mogelijk makt. “Deze studie stelt ons in staat de oorzaken van de ziekte van Parkinson beter te begrijpen en nieuwe therapieën voor deze ziekte te ontwikkelen”, zegt gerontoloog Pinchas Cohen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.