Voorkomen celdood macrofagen helpt tegen artritis

Reuma-handen

Reuma leidt tot ernstige vergroeiingen

Het lijkt er op dat de celdood (necroptose) van bepaalde afweercellen, macrofagen, aanleiding kan geven tot reumatische (of reumatoïde) artritis, ontdekten onderzoekers van , onder meer, de universiteit van Gent. Het bleek hun dat het eiwit A20 die celdood voorkomt en beschermt tegen artritis. Mogelijk is hiermee een middel tegen de tot nu toe ongeneselijke ziekte gevonden.
Artritis is een pijnlijke autoimmune ontstekingsziekte aan met name de gewrichten. Er bestaat geen geneesmiddel voor. De ziekte kan worden vertraagd door ontstekingsremmers. Hoe die ziekte ontstaat is nog vrijwel duister en onderzoekers rond Geert van Loo en Arne Martens van de universiteit van Gent denken nu een stukje van de puzzel te hebben opgelost.
Uit eerder onderzoek was hun al duidelijk geworden dat het eiwit A20 de artritis onderdrukt. Nu kwamen ze er achter dat artritis in gang wordt gezet door de celdood van macrofagen. Door die zogeheten necroptose (ongeprogrammeerde celdood) te voorkomen werd de voortgang van de ziekte tot staan gebracht.
Van Loo: “We kwamen er achter waardoor deze macrofagen afstierven en we konden aantonen dat een bepaald deel van A20 die celdood voorkomt en daarmee de voortgang van artritis.”

Rol van A20

Dit onderzoek bevestigt het belang van A20 bij de onderdrukking van ontstekingen, maar nu blijkt ook dat het voorkomen van de celdood een belangrijk facet is van de ontstekingsremmende werking van A20. “Het blijkt dat het afsterven van macrofagen leidt tot de activering van bepaalde cellen, synoviale fibroblasten, met als gevolg de afbraak van bot- en kraakbeenweefsel”, zegt medeonderzoekster Marietta Armaka van het onderzoekscentrum Alexander Fleming in Vari (Grie). Haar baas Manolis Pasparakis denkt dat deze ontdekkingen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een geneesmiddel. “In ieder geval voor een deel van de artritispatiënten waarbij de celdood van macrofagen de aanleiding is.” Er schijnen al diverse farmabedrijven bezig te zijn met de ontwikkeling van celdoodremmers.

De onderzoekers doen er meteen maar een waarschuwing bij dat deze resultaten niet meteen een geneesmiddel tegen artritis oplevert. De ontwikkeling daarvan duurt nog jaren,stellen ze. Ze hebben bij de universiteit in Gent dan ook een elektronische adres geopend voor vragen van patiënten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.