De wereldgezondheidsorganisatie (WHO in Engelse afko) heeft nieuwe aanbevelingen afgescheiden over onderzoek waarbij wordt gesleuteld aan het erfgoed van mensen. Zo zou er een centrale registratie van dat onderzoek moeten komen en een systeem om te voorkomen dat er onethisch en/of gevaarlijk wordt gedaan.
Naar aanleiding van de affaire met de Chinese onderzoeker Jiankui He in 2018 heeft de WHO een commissie ingesteld die zich over de gevoelige materie van het bewerken van menselijk erfgoed moest buigen. Die commissie komt nu met twee rapporten over dit onderwerp. Ze beveelt aan dat alle onderzoek op dit gebied openbaar zal moeten zijn, al is zij zich wel degelijk bewust dat daarmee minder scrupuleuze onderzoekers zich niet zullen laten tegenhouden. Al het centraal geregistreerde onderzoek zou vooraf moeten worden gekeurd door een ethische commissie.
Toen He aankondigde dat hij het genoom van twee embryo’s zo had veranderd dat de daaruit gegroeide kinderen hiv-bestendig zouden zijn zou zijn universiteit daar niet van op de hoogte zijn geweest. Hij is uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens illegale medische praktijken.
Het gezondheidsagentschap van de VN zou ook manieren moeten ontwikkelen om potentieel foute onderzoeken op het spoor te komen. De deskundigengroep beseft dat het goedkoper en eenvoudiger worden van genoombewerking die speurtocht niet makkelijker zal maken. De WHO verkeert niet in een positie om ge- en/of verboden op te leggen.
Coronavaccins
Die machteloosheid van de VN-organisatie kwam maar weer eens duidelijk naar voren tijdens de coronacrisis. WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus bekritiseerde herhaaldelijk rijke landen die hun vaccins niet wilden delen met de armere landen, maar dat heeft tot weinig reacties geleid. Van de driemiljard inentingen is minder dan 2% in de armere landen terechtgekomen.
Bron: ABC News