Er wordt alom gewerkt aan systemen om medicijnen daar in het lichaam af te leveren waar ze nodig zijn. Onderzoekers van de Amerikaanse Rice-universiteit merkten tot hun verbazing dat hun medicijnafgiftesysteem ook positieve effecten teweegbracht zonder dat dat medicijnen 
Inspuiten van een hydrogel leidt tot vorming van nieuw (zenuw)weefsel en bloedvaten (afb: J.Hartgerink)
vervoerde. Dat lag aan het peptide waar die hydrogel gemaakt was.
Jeffrey Hartgerink en medeonderzoekers ontwikkelden hydrogels om medicijnen te bestemder plekke te vervoeren. Daar ter plekke moeten die zorgen voor celgroei en bloedvaten om weefsel te vernieuwen.
Ze probeerden verschillende gels uit, die ze vervolgens belaadden met kleine bioactieve moleculen, cellen en eiwitten, maar ook zonder hun last bleken die hydrogel een helende werking te hebben, althans een bepaald hydrogel: een peptide met de aminozuurvolgorde K2(SL)6K2 (de K staat voor lysine,de L voor leucine en de S voor serine).
K2(SL)6K2
Ook zonder een lading medicijnen bleek de K2(SL)6K2-hydrogel makkelijk de cellen binnen te dringen, waardoor een ontstekingsreactie werd veroorzaakt. De gel werd niet ingekapseld, maar gaf wel aanleiding tot bloedvatvorming en activeerde de vorming van zenuwcellen. Uit het persbericht kan ik niet opmaken of deze proeven op weefselkweken of proefdieren zijn uitgeprobeerd. Ik ga er maar even van uit dat het om muisjes gaat.
Hartgerink: “We waren verbaasd zo’n sterk effect te vinden in wat we hadden voorzien als controlestof. De structuur en de reactiviteit van deze peptide, ook als is die heel simpel, leidt tot een sterke biologische reactie.”
De hydrogel, die kan worden toegediend met een injectienaald, is bedoeld om in zes weken af te breken en nieuw weefsel op te leveren. Tests met alleen de hydrogel gaven een duidelijke toename van cytokinen te zien. Cytokinen leiden een ontstekingsreactie in. Ook werden natuurlijke ontstekingsremmers waargenomen. De concentraties van beide bioactieve stoffen bleven na de derde dag na de injectie van de hydrogel constant tot dag veertien. Dat geeft volgens de onderzoeker aan dat de hydrogel uiteindelijk het helingsproces in werking kan stellen.
“Die hydrogel zorgt er voor dat het lichaam zelf het genezingsproces ter hand neemt, maar dat wel stimuleert. We denken dat de infiltratiestap daarbij cruciaal is. Als de gel eenmaal in de cel is wordt er van alles in werking gezet om de zaak te genezen, met inbegrip van bloedvat- en zenuwcelvorming.” Hij zei de gel te gaan testen bij de genezing van diabetische wonden.
Bron: EurekAlert