Het geheugen van het afweersysteem ‘geplaatst’

Het gehuegen van het afweersysteem

De mitochondriẽn en het endoplasmatische reticulum zijn wezenlijk voor het ‘geheugen’ van de geheugencellen (CD8+-T-cellen) (afb: Cell)

Ik kan niet vaak genoeg de lofzang zingen over ons afweersysteem. Een van de mooie kantjes daarvan is het geheugen van het afeersysteemsysteem: het onthoudt welke ziekteverwekkers het in het verleden heeft bestreden en zet die middelen onmiddellijk in als die zich opnieuw in ons lijf vertonen. Dat is al lang bekend, we maken van dat ‘geheugen’ gebruik bij inentingen, maar hoe dat nu in elkaar steekt was nog duister. Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Bazel achterhaald welke celonderdelen daarbij van belang zijn. De mitochondriẽn en het endoplasmatisch reticulum spelen daarin een hoofdrol. Hoe precies moet nog worden uitgezocht.
Bepaalde afweercellen, CD8+-T-cellen, hebben een geheugen. Volgens de onderzoekers rond Christoph Hess van de universiteit van Bazel (Zwi) hebben die cellen talrijke verbindingen met de mitochondriẽn, vaak aangeduid met de krachtcentrales van een cel, en het endoplasmatisch reticulum, waar de eiwitproductie in een cel plaatsvindt.
Die verbindingen zijn wezenlijk voor een snelle afweerreactie. De geheugencellen concentreren in die organellen alle benodigde signaalmoleculen en enzymen.

Nader onderzoek

Hoe het allemaal precies in zijn werk gaat weten de onderzoekers nog niet. Hess: “Een nauwkeurige kennis van die structuren zou het ons mogelijk maken het afweersysteem gericht te versterken of af te remmen zoals bij autoimmuunziektes. Het is fascinerend dat ook hier de in 1896 door Louis Sullivan ontdekte regel geldt: vorm volgt functie.” Sullivan was overigens een architect.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.