Is het afweersysteem te verjongen

Het blijkt dat door de toegenomen aanmaak van bepaalde vertakte koolhydraten het afweersysteem van mensen steeds minder effectief wordt. Wellicht is op basis daarvan een manier te vinden om het afweersysteem weer zijn oude ‘vechtlust’ te geven bij oudere mensen.
Zoals veel zaken in het leven gaat gaandeweg ook de effectiviteit van ons afweersysteem achteruit. T-cellen, de grote strijders van dat systeem, werken steeds minder goed. Bepaalde vertakte koolhydraten onderdrukken de werking van die belangrijke afweercellen.
Onderzoekers van de universiteit van Californië in Irvine ontdekten dat de toegenomen aanmaak van een belangrijke suikermetaboliet (N-acetylglucosamine) ‘aangemoedigd’ door interleukine-7 (een signaalstof voor T-cellen). “We weten nu beter hoe het komt dat ouderen vatbaarder worden voor ziekteverwekkers, wat zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen”, zegt Michael Demetriou. Medeonderzoeker Haik Mkhikian heeft het al over een mogelijke verjongingsbron voor het afweersysteem.
Demitriou: “Ons onderzoek laat zien dat het omkeren van de groei van vertakte koolhydraten de oude T-cellen van mensen en muizen verjongt en de ernst van de gevolgen van een Salmonella-besmetting in oude muizenvrouwtjes vermindert. Dat biedt diverse mogelijkheden oude T-cellen te revitaliseren.”

In de VS is 89% van de griepdoden ouder dan 65, terwijl de 65-plussers in dat land maar 15% van de bevolking uitmaken. Dat bleek ook weer bij de coronapandemie. Ouderen sterven relatief vaak door redelijk onschuldige ziekteverwekkers zoals Salmonella-bacteriën.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.