Functionele menselijke zwezerik gekweekt

zwezerik in een volgroeide foeutus

Zwezerik van een volgroeide foetus (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoeksters van het Francis Crick-instituut en het Universiteitscollege in Londen hebben, uitgaande van menselijke stamcellen, een orgaantje ‘gebouwd’ dat veel overeenkomst bertoont met de zwezerik. Dat orgaan is van groot belang voor het afweersysteem. Het idee is die kweekzwezeriken te gebruiken voor implantaties.
In de zwezerik rijpen de T-cellen, de onverschrokken strijders van het afweersysteem. Dat orgaan heeft dus een belangrijke rol in die afweer. Als dat orgaan niet goed werkt dan gaat het daarbij goed mis.
De onderzoekers wilden bewijzen dat het mogelijk is zo’n orgaan in het lab te kweken. Ze gebruikten daartoe stamcellen van patiënten waarbij de thymus (het sjieke woord voor zwezerik) was verwijderd. Getransplanteerd in muisjes bleek het gekweekte orgaantje inderdaad de rijping van menselijke T-cellen te ondersteunen. Het zou voor het eerst zijn dat in het lab een volledig functionerend orgaan zou zijn gekweekt. Wat tot nu toe uit het lab kwam was meer een-vermoeden-van.

“Dit is een belangrijke stap om zwezeriken te kweken die in de toekomst voor transplantatie kunnen worden gebruikt”, zegt Sara Campinoti van het Crick-instituut.

Mal

Als ‘mal’voor hun kweekzwezerik gebruikten de onderzoeksters een rattenzwezerik die volledig ontceld werd. Daar groeiden dus de diverse zwezerikcellen die waren ontstaan uit stamcellen zoals epitheelcellen. Na een dag of vijf ontstond een orgaan dat alle gelijkenis vertoonde met een orgaan dat in een foetus van negen weken ontstaat.
Dat waren de orgaantjes die ze in muisjes implanteerden. Volgens Asllan Gjinovci is die aanpak belangrijk aangezien die de mogelijkheid zou bieden om ‘mallen’ te gebruiken die groter zijn zoals die van een menselijke zwezerik. Dat is natuurlijk leuk, maar hoe kom je aan zo’n ‘mal’?

Buiten het kweken van nieuwe zwezeriken zou de aanpak volgen groepsleidster Paola Bonfanti mogelijke nog voor andere toepassingen kunnen dienen. “De thymus helpt bijvoorbeeld eigen van niet eigen weefsel te onderscheiden. Dat is een probleem voor orgaantransplantatie. Het is mogelijk dat probleem te verhelpen door een zwezerik te kweken van de cellen van de orgaandonor. Onderzoek op dit terrein is nog in een vroeg stadium, maar de vooruitzichten zijn niet onbelangrijk. Dan zou een orgaanontvanger niet zijnhaar verdere leven afweeronderdrukkers hoeven te slikken.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.