Bacteriën in darmflora muisjes met basebewerker genetisch veranderd

DNA-basen

De DNA-basen (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers rond Xavier Duportet van het Franse bedrijf Eligo Bioscience hebben het DNA van Escherichia coli-bacteriën in de darmen van (levende) muisjes genetisch veranderd. Dat zou gelukt zijn bij ruim 90% van de E. coli’s in de muizendarmpjes. De onderzoekers waren er op uit het genoom van de bacteriën te veranderen zonder de darmflora te vernietigen.
Tot nu toe heeft dat nooit gewerkt aangezien er geen adequate bezorgers (vectoren) voor het erfgoed aan de bacteriën waren. Die konden alleen overweg met in het lab gekweekte bacteriën. De truc van Duportet en de zijnen was om een bacteriofaag als ‘postbode’ te gebruiken. Een bacteriofaag is een virus dat zich specifiek richt op bacteriën.
De faag in kwestie richtte zich op receptoren op de celwand van de bacteriën die zich in de darmflora bevinden. Die, onschadelijk gemaakte, faag leverde de basebewerker aan de E. coli’s in de darmen van muisjes af.

A naar G

Daar veranderde de basebewerker de A (de base adenine) in een G (guanine) in een gen dat codeert voor β-lactamases, eiwitten die zorgen voor de antibioticaresistentie.

Dat lukte bij zo’n 93% van de bacteriepopulatie in de E. colipopulatie. Ze deden ook nog wat andere proeven om de deugdelijkheid van hun aanpak te bewijzen. Nu willen ze ook gaan onderzoeken af deze aanpak ook werkt bij ziektes die door de darmflora worden veroorzaakt.

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.