Helpt CAR-T-celtherapie ook tegen darmkanker?

CAR-T-cel

Een CAR-T-cel (maar dat hoef je niet te geloven) (afb: Nature)

Voorlopige resultaten van onderzoekers in China zouden aannemelijk hebben gemaakt dat de CAR-T-celgentherapie werkt tegen vergevorderde tumoren in het maag/darmkanaal. Vooralsnog leek die therapie vooral toepasbaar bij bloedkankers zoals leukemie, maar minder succesvol in de bestrijding van vaste tumoren.
De voorlopige resultaten van de eerste fase van klinische proeven zou hebben uitgewezen dat bijna bijna de helft van 37 proefpersonen de tumoren in het spijsverteringkanaal waren geslonken. Deze fase van de klinische proeven is bedoeld om de veiligheid van de aanpak vast te stellen, maar de onderzoekers denken dat daarmee ook de bruikbaarheid aannemelijk lijkt gemaakt.
Bij de CAR-T-cel-techniek wordt het genoom van bepaalde afweercellen (de T-cellen) zo veranderd dat ze bepaalde eiwitten op het membraan van kankercellen herkennen en die vervolgens om zeep helpen. Dat werkt, zoals gezegd, aardig bij bloedkankers, maar niet bij vaste tumoren. Onderzoekers rond Lin Shen van het kankerziekenhuis van de universiteit van Peking namen als doeleiwit op de kankercellen CLDN18.2. Dat eiwit speelt een rol bij veel kankers, maar vooral die in het spijsverteringskanaal.

De genetisch veranderde T-cellen werden (weer) toegediend aan proefpersonen (37) met vergevorderde tumoren in maag, het spijsverteringskanaal en de alvleesklier. De behandeling vertoond bijwerkingen maar als voldoende veilig geclassificeerd. Het effectiefst bleek de behandeling bij maagkanker (57%).
Volgens Waseem Qasim die zich in Engeland bezighoudt met de CAR-T-methodiek zijn de voorlopig resultaten veelbelovend. Verder onderzoek zal moeten aantonen hoe veelbelovend.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.