Wordt ook de sumatraanse neushoorn voor uitsterven behoed?

Sumatraanse neushoorn met jong

Sumatraanse neushoorn met jong (afb: WikiMedia Commons)

We hadden het al over de mogelijke wederopstanding van de mammoet en de buidelwolf en het voorkómen van het uitsterven van de witte neushoorn in Afrika. Daar kunnen we de Sumatraanse neushoorn aan toevoegen. Ook die, zoals vele dieren, staat op het punt van de wereld te verdwijnen. Oorzaak: de mens. Onderzoeksters proberen dat te voorkomen.
De laatste neushoornstier in Maleisië, Kertam, stierf in 2019. Onderzoekstser van het Max Delbruckcentrum in Duitsland hebben nu uit huidcellen van Kertam minihersentjes gekweekt. Het uiteindelijk doel is om zaadcellen te produceren om de berdreigde soort voor uitsterving te behoeden. Dit alles gebeurt binnen het BioRescueproject.
Ooit was de Sumatraanse neushoorn wijd verbreid in Zuidoost-Azië. Tegenwoordig leven er nog maar een paar duizend exemplaren van deze kleinste neushoornsoort in de regenwouden van Sumatra en het Indonesische deel van Borneo. Oorzaken: jacht en verlies van leefgebied. De neushoorns hebben grote moeite nageslacht te krijgen omdat ze zeer verspreid ‘wonen’.
In Maleisië is na het overlijden van het vrouwtje Iman, vlak nadat Kertam overleed, komt de Sumatraanse neushoorn niet meer voor. Indonesiërs trachten de soort in stand te houden, maar vrouwtjes die lange tijd niet drachtig zijn schijnen onvruchtbaar te worden, door cysten in het voortplantingsorgaan, zegt voortplantingsdeskundige Thomas Hilderbrandt. Of ze worden simpelweg te oud om nageslacht te kunnen krijgen
Wetenschappers willen de natuur een handje helpen. De onderzoeksters realiseren zich echter ook dat dat niet het hele verhaal is. Vera Zywitza stelt dat ook als het onmogelijke lukt om deze soort te behouden dat een uitzondering zou moeten zijn. “Wat wij in het lab doen kan maar een klein deel bijdragen de neushoorns van uitsterving te redden.” Veel belangrijker is het de leefgebieden van de dieren te beschermen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.