Onderzoekers hebben een DNA-enzym ontwikkeld dat knipt in foute RNA-sequenties en de juiste met rust laat. Het zou een nieuwe technologie zijn om allerlei ziektes te behandelen waarbij DNA- en dus ook RNA-mutaties een rol spelen.
DNA-enzymen zijn biologische katalysatoren opgebouwd uit nucleotiden die biomoleculen bewerken zoals RNA’s. De onderzoekers ontwikkelden er een, Dz 46 gedoopt, dat zich richt op een RNA-‘afdruk’ van een ziekmakende mutatie van het KRAS-gen. Het door dat gen gecodeerde KRAS-eiwit is belangrijk voor de groei en deling van de cel en zou bij een kwart van de kankergevallen een kwalijke rol spelen.
“DNAzymes ontwikkelen die functioneren in natuurlijke omstandigheden in cellen was moeilijker dan gedacht”, zegt farmacoloog John Chaput van de universiteit van Californië en Irvine (UCI). “Het lijkt er op dat we de basis hebben gelegd voor nieuwe therapieën voor een breed scala aan ziektes.”
Genremming, het (in feite) deactiveren van genen, is niet nieuw. Al zo’n twintig jaar wordt die techniek toegepast, maar geen daarvan zou puntmutaties, waarbij maar een nucleotide in een RNA-sequentie niet ‘past’, kunnen herkennen. Dz 46 zou dat wel kunnen.
Het enzym ziet er uit als de Griekse letter Ω (omega). De twee ‘armen’ van het enzym binden links en rechts van het foute stukje RNA (dat nucleotide dus, de bouwsteen van kernzuren) die fungeren als een soort gids-RNA in de CRISPR-methode. De lus verbindt zich met magnesium, vouwt en snijdt het verkeerde nucleotide er uit.
Minder afhankelijk
Het probleem was alleen dat onder normale omstandigheden niet de concentraties magnesium voorkomen die die actie mogelijk maken. Chaput: “We hebben dat opgelost door het DNAzym minder afhankelijk van magnesium te maken. We zijn een van de eersten zo niet de eerste die dat voor elkaar gekregen hebben. Nu zullen we Dz 46 zo ver moeten ontwikkelen dat dat in preklinische proeven kan worden getest.”
Bron: Science Daily