Kunnen RNA-vaccins iets betekenen in de strijd tegen alvleesklierkanker?

Alvleeskliertumor

Tumor in de alvleesklier (afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt er op dat op de patiënt afgestemde bRNA-vaccins een kans maken tegen alvleesklierkanker, een kankersoort die in de meeste gevallen een dodelijke afloop heeft. De fase I-proeven bij een kleine groepje (17) patiënten zou bij een deel van hen het terugkeren van de kankersoort na verwijdering van de tumor hebben voorkomen in de achttien maanden die de proef duurde. Bij patiënten waarbij het vaccin niet werkte kwam de kanker na gemiddeld dertien maanden terug.
In de proef werkten onderzoekers rond Vinod Balachandran van het Memorial Sloan Kettering-kankercentrum in de VS samen met het Duitse bedrijf BioNTech, een van de producenten van RNA-vaccins tegen de coronaziekte. De kankervaccins werden geproduceerd door BioNTech op basis van tumormonsters van de patiënten.
De helft van de patiënten kreeg tijdens de duur van de proef na verwijdering van de tumor niet opnieuw kanker, wat bij ‘normale’ behandeling vaak gebeurt. Het RNA codeert voor (afwijkende) eiwitten die op de kankercellen van de patiënten werden gevonden en daarmee de T-cellen aan het werk zette.

De onderzoekers zijn voorzichtig optimistisch. Het aantal proefpersonen was klein en normaal gesproken zijn fase I-proeven bedoeld om de veiligheid van de behandeling te testen. Er werden niet alleen vaccins gebruikt om de terugkeer van de kanker te voorkomen. Er is ook niet uit te sluiten dat de resultaten (mede) door andere factoren zijn veroorzaakt.

Duur

Daarnaast zijn op de patiënt aangepaste vaccins nogal duur en dat kan een belemmering vormen voor bredere toepassing. BioNTech zou de kosten van 350 000 naar 100 000 dollar per dosis hebben weten te verlagen en kon in de loop van de proef de gepersonifieerde vaccins sneller aanleveren (van negen weken na ontvangst van een tumormonster naar zes weken).

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.