Voor het eerst een levend orgaan ‘gebouwd’

LabmuisOnderzoekers van de universiteit van het Schotse Edinburgh schijnen er in geslaagd te zijn een muizenorgaantje te regenereren, de zwezerik of thymus. Dat orgaantje speelt bij kinderen en andere jonge zoogdieren een rol in de afweer, maar gaandeweg verschrompelt het.  De onderzoekers denken dat hun ontdekking iets kan betekenen voor mensen met een slecht functionerend afweersysteem. Na de gentherapeutische behandeling fungeerde het geregenereerde orgaantje weer als vanjongs.

De onderzoekers reactiveerden een natuurlijk mechanisme dat gaandeweg ‘afsterft’. De functie van de zwezerik herstelde zich ook weer. De behandelde muizen bleken meer zogeheten T-cellen aan te maken, een type witte bloedlichaampjes dat belangrijk is bij de bestrijding van ontstekingen. De onderzoekers hebben, een beetje vreemd, nog niet bekeken of het afweersysteem met de vernieuwde zwezerik ook beter werkt.

Het mikpunt van de onderzoekers was een eiwit dat door thymuscellen wordt aangemaakt en dat luistert naar de naam FOXN1. Dat helpt bij het aan- en uitschakelen van genen. Door hun FOXN1-peil te verhogen, zetten stamcelachtige cellen zich aan de wederopbouw van het orgaantje. De onderzoekers verwachten dat er bij mensen iets soortgelijks zal gebeuren. Alvorens dat uit te proberen, zullen de onderzoekers eerst moeten bewijzen dat ze het groeiproces ook goed in de hand hebben.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.