Japanse onderzoekers maken van cel van mannetjesmuis een eicel

Katsuhiko Hayashi

Katsuhiko Hayashi (afb: univ. van Osaka)

Katsuhiko Hayashi van de universiteit van Osaka vertelde tijdens een bijeenkomst in het Crickinstituut in Londen dat hij er in is geslaagde uitgaande van huidcellen van de staart van mannelijke muizen eicellen te hebben gemaakt. Die eicellen bleken volledig functioneel (dat wil zeggen dat ze zich, bevrucht, tot embryo’s ontwikkelden. Het nageslacht zou ook vruichtbaar zijn. Wat Hayashi et. al. hiermee voor hebben is (mij) onbekend, maar hij heeft het over kinderen van gelijkgeslachtelijke relaties. Vooralsnog lijkt dat niet mogelijk zonder een (uiteraard) vrouwelijke baarmoeder.

Wat Hayashi en zijn collega’s gedaan hebben is huidcellen te herprogrammeren tot pluripotente stamcellen. Die stamcellen hebben een (mannelijk) X– en een Y-chromosoom. De onderzoekers verwijderden dat Y-chromosoom en dupliceerden het X-chromosoom, waaruit (dus) de eicellen ontstonden.

Mannelijke muis met zijn nageslacht

Mannelijke muis met zijn nageslacht (afb: Katsuhiko Hayashi et. al)

Of dit ook met cellen van mensen valt te doen is nog maar zeer de vraag. De onderzoeker denkt een jaar of tien nodig te hebben om deze techniek op te werken naar  gebruik voor/bij mensen.
Met deze techniek zou je dan in principe kinderen van een persoon kunnen krijgen. Hayashi is daar geen voorstander van. Hij denkt meer aan mensen waarbij de vruchtbaarheid te wensen overlaat, alsof er nog niet genoeg mensen op aarde zijn…

Bronnen: BBC, Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.