Muisjes krijgen donorlongen ‘aangemeten’

longen van donorstamcellen

Longen van donorstamcellen (afb: Columbia-universiteit)

Onderzoekers van de Columbia-universiteit in New York hebben bij muisembryo’s longen laten groeien na een transplantatie van pluripotente stamcellen van andere muisjes. De longen waren volledig functioneel. De onderzoekers denken dat het kweken van menselijk longen in dieren longpatiënten zou kunnen helpen.
“Onze studie toont aan dat het op de lange duur mogelijk wordt om menselijke longen te kweken in dieren voor transplantatie in plaats van dat longpatiënten op donorlongen moeten wachten”, zegt Wellington Cardoso. Er zijn al diverse pogingen gedaan om longen te kweken in het lab, maar tot nu toe zou het nog steeds niet gelukt te zijn om volledige functionele longen te krijgen. “Wij dachten dat het waarschijnlijk eenvoudiger was om die nieuwe longen te laten groeien in een dier” zegt medeonderzoeker Munemasa Mori. “Dan kun je gebruik maken van de natuurlijke signalen voor de longontwikkeling in dieren.”

Eerst moesten de onderzoekers de juiste omstandigheden bepalen om de stamcellen te laten floreren, zonder dat ze hun vaardigheid verloren om zich in alle soorten cellen om te vormen. Vervolgens werden de stamcellen geïmplanteerd in aangepaste muisembryo’s. Een deel daarvan had geen stamcellen waar zich de longen uit ontwikkelen een ander deel zou, hoe dan ook, niet genoeg cellen kunnen produceren om longen te vormen. De muisjes die daar eindelijk uit geboren werden waren in feite chimeren, wezens waarvan de cellen verschillende genomen hebben: die van het oorspronkelijke embryo en die van de donorstamcellen.

Geen afstoting

De geïmplanteerde cellen fungeerden zoals gehoopt. De chimere muisjes hadden prima werkende longen, waarmee ze zelfs volwassen werden. Er werden geen afstotingsverschijnselen waargenomen. Mori: “De stamcellen werden geïmplanteerd voor het afweersysteem van de embryo’s werkte. Dat zou daar een verklaring voor kunnen zijn.”
Cardoso: “Veel signalen voor de longontwikkeling zijn overeenkomstig, van kikker tot mensen. Het idee om menselijke longen in dieren te kweken is dus niet zo gek.” De onderzoekers willen dat nu bij grotere dieren gaan uitproberen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.