Kankertherapieën uit de startblokken

Kappalambda;lichaam

Κλ-lichaam. Dit monolklonale antilichaam richt zich op een tumorspecifiek antigeen (CD19) en legt CD47, het eet-me–niet-op-signaal, het zwijgen op (afb: Novimmune)

De laatste tijd duiken er steeds meer onderzoeksresultaten op die, op zijn minst, beloven een of andere kankersoort aan te pakken, soms alle typen kanker. Verreweg de meeste gedachte geneeswijzen hebben te maken met ons afweersysteem. Kankercellen weten dat te misleiden, maar verschillende voorgestelde behandelmethodes hebben wegen gevonden de afweer te ‘revitaliseren’ of de ‘vermomming’ van kankercellen te verbreken. Het Amerikaanse blad Wired zet drie therapieën in de schijnwerpers.
Het bedrijfje Immune Design heeft een behandeling ontwikkeld die neerkomt op de verbetering van de zogeheten dendritische cellen, de poortwachters van ons afweersysteem. Er lopen een aantal klinische proeven met deze therapie.
Juno Therapeutics lijkt een samenwerkingsvorm van drie Amerikaanse kankerinstituten: Fred Hutchinson-kankercentrum, Memorial Sloan-Kettering-kankercentrum het kinderonderzoeksinstituut in Seatlle. De strategie van het bedrijf is eveneens gericht op de versterking van het afweersysteem door afweercellen gevoeliger te maken voor kankercellen. Het bedrijf schijnt al zo’n 176 miljoen dollar te hebben opgehaald (zo’n € 125 miljoen) om de therapie op de markt te brengen.
Novimmune is afkomstig uit Zwitserland en richt zich op de ontwikkeling van monoklonale antilichamen ter bestrijding van kanker. Monoklonale antilichamen zijn veranderde immunoglobulines (eiwitten), die het afweersysteem moeten bijstaan allerlei ziektes (onder veel meer leukemie) effectief te bestrijden. Zo zou NI-1701(zie plaatje) het eiwit CD47 op tumorcellen blokkeren, waardoor de immuuncellen die cellen opruimen. CD47 geven de afweercellen het valse signaal dat het wel goed zit met die cel.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.