De immuuntherapie CAR-T lijkt ook werkzaam te zijn tegen multipele sclerose (MS), althans muisjes met een vorm van MS, een autoimmuunziekte, leken genezen na zo’n behandeling.
Vooralsnog wordt die behandeling vooral ingezet tegen bloedkankers (leukemieën), maar er zouden ook al aanwijzingen zijn dat deze techniek breder toepasbaar is. “We vernietigden met de CAR-T-cellen (‘omgebouwde’ afweercellen; as) alleen die afweercellen die de autoimmuniteit veroorzaken en niet die tegen ziekteverwekkers beschermen”, zegt Chyi-Song Hsieh van de universiteit van de staat Washington. “Onze CAR-T-cellen waren effectief tegen muisjes met een soort MS-ziekte.”
“Met MS slijt de kwaliteit van het leven snel weg”, zegt medeonderzoeker Gregory Wu. “De huidige behandelingen vertragen de voortgang van de ziekte, maar genezen niet en hebben ook nog bijwerkingen. Ik denkt dat de ziekte behandelbaar is en dat de CAR-T-cellen de weg vormen naar een veel betere therapie.”
Alleen de T-cellen die de myelinelaag rond de uitlopers van zenuwcellen (axonen) aanvallen dienen onschadelijk gemaakt te worden. Die uit de bocht gevlogen T-cellen reageren op myeline. Die zien die als vreemd dus als ‘vijand’. De onderzoekers rustten andere afweercellen (T-dodercellen) uit met soort aasmolecuul die alle T-cellen met myelineafwijking aanpakten en doodden.
T-dodercellen
Tenminste, dat was het idee. Om te kijken of dat werkte kregen de muisjes een MS-achtige ziekte ‘aangesmeerd’. Muisjes die al MS-achtige symptomen vertoonden bleken goed aan te slaan op de CAR-T-behandeling. Hsieh: “We werken nu aan verbetering om doeltreffender te worden, zodat we betere resultaten krijgen. Nu is het onmogelijk te voorpellen of iemand MS krijgt en heeft voorkomen dus geen zin. We kunnen de ziekte echter behandelen. De CAR-T-behandeling lijkt een beloftevolle benadering.”
Het mooie van de CAR-T-techniek is dat je ook andere ‘aasmoleculen’ kunt inzetten. Hu: “Zo zijn er mensen die de zeldzame ziekte myeline-oligodendrocytglycoproteïne (MOG) hebben. Die lijkt veel op MS. Ik wou dat ik patiënten kon bevrijden van die autoimmuuncellen, maar dat kan ik niet. Nu kunnen we dat proberen met CAR-T-cellen.”
Bron: Science Daily