Het ziet er naar uit dat de breed verfoeide Chinese onderzoeker Jiankui He een Russische opvolger krijgt. Denis Rebrikov wil de CRISPR-methode inzetten om te voorkomen dat kinderen geen last krijgen van erfelijke doofheid. Vijf (dove) echtparen schijnen zich al gemeld te hebben. Rebrikov wil binnenkort vergunning aanvragen bij de Russische autoriteiten voor de ingreep.
Volgens deskundigen is deze zaak sterker dan die van He (die het nageslacht onvatbaar voor hiv wilde maken), maar de CRISPR-methode waarmee het genoom bewerkt kan worden is nog lang niet uitgekristalliseerd en verfijnd genoeg. Het blijft nog steeds mogelijk dat er ongewenste/onbedoelde mutaties plaatsvinden naast de bedoelde, met alle vervelende gevolgen van dien. “Het is te vroeg en te riskant”, zegt Gaetan Burgio van de Nationale universiteit in Australië.
Beide ouders van de koppels die zich hebben aangemeld (aangezocht?) hebben een recessieve vorm van doofheid, die normaal gesproken wordt doorgegeven aan al het nageslacht. Het is bij reageeerbuisbevruchting dan ook niet zinnig om de juiste vruchten er uit te zoeken. Die zijn er niet.
Vruchtbaarheidskliniek
Rebrikov werkt bij een vruchtbaarheidskliniek in Moskou. Hij is op zoek gegaan naar die buitengewone echtparen. Anders dan He zoekt hij de discussie. Het gaat om een mutatie in het GJB2-gen. Hij wil dat gen bij reageerbuisbevruchting met CRISPR repareren. Volgens Burgio is dat technisch haalbaar. “Je zou deze techniek moeten reserveren voor dodelijke aandoeningen, maar niet toepassen bij embryo’s die naar verwachting een vrij normaal leven kunnen leiden”, zegt bioethicus Julian Savulescu van de universiteit van Oxford.
Bron: New Scientist