Synthetisch b-RNA lijkt effectiever in de eiwitproductie

Nieuw DNA-alfabet

Al eerder is er met vreemde ‘letters’ (in DNA) geëxperimenteerd. De onnatuurlijk basen X en Y uit dit voorbeeld coderen voor onnatuurlijke aminozuren PrK en PaZF (afb: Nature)

Onderzoeksters van de universiteit van Keulen hebben boodschapper-RNA gesynthetiseerd waarmee cellen efficiënter eiwitten zouden kunnen produceren. Ze denken dat daar wel emplooi voor zal zijn, zowel in het onderzoek als in klinisch gebruik.
Onderzoeksters onder aanvoering van Stephanie Kath-Schorr hebben een nieuwe methode ontwikkeld om boodschapper-RNA te maken met behulp van enzymen. Het veranderen van bouwstenen voor b-RNA (of welk RNA ook) is al een tijdje niks bijzonders meer, maar dit ‘exemplaar’ bevat op specifieke plaatsen niet-natuurlijke nucleotiden. Dat zou wetenschappers de mogelijkheid geven te bestuderen hoe b-RNA cellen binnenkomt en daar hun weg vinden. De onderzoeksters denken ook aan therapeutisch gebruik op de lange duur.
Tot nu toe zou het niet mogelijk geweest zijn b-RNA met onnatuurlijke nucleotiden te maken (????; as) , aangezien het RNA met behulp van natuurlijke enzymen wordt gevormd tot een lang molecuul van duizenden nucleotiden. In feite hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van de uitbreiding van het genetische alfabet. Met de alfabet worden in eerste instantie de eerste letters van de basen van de nucleotiden bedoeld: G, T, C en A voor DNA en G, C, A en U voor RNA). De onderzoeksters maakten een derde basepaar en dat ‘weefden’ ze in het synthetische b-RNA.

“We onderzochten hoe stabiel dit chemisch veranderde b-RNA is in cellen”, zegt Kath-Schorr, “of dat kan worden gebruikt voor efficiënte eiwitproductie.” Dat bleek geen probleem. De onderzoeksters denken met deze methode niet alleen gemakkelijker onderzoek naar het doen en laten van RNA-moleculen in de cel te kunnen doen, maar dat die ook kan leiden tot nieuwe behandelingswijzen, niet alleen voor vaccins maar ook ziektes als kanker.

In principe is de methode bruikbaar voor elk b-RNA-molecuul, maar de onderzoeksters denken meer te moeten weten van deze vreemde RNA’s. Er is al contact gemaakt met het academisch ziekenhuis van de universiteit van Keulen. Ook willen ze een betere manier ontwikkelen om b-RNA-moleculen ‘in te pakken’ zodat die makkelijker de cel binnenkomen

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.