Nieuwe techniek om genen in te bouwen

PITCh-kikker

Met de PITCh-techniek bouwden de onderzoekers een gen in in de cellen van de kieuw van een kikkerembryo

Onderzoekers van de universiteit van Horosjima zeggen een nieuwe techniek te hebben ontwikkeld om effectief en precies genen in te bouwen. Die techniek, PITCh gedoopt, zou niet alleen toe te passen zijn bij cellen maar ook bij hele organismes zoals zijderupsen en kikkers. De techniek zou de doelmatigheid van het veranderen van DNA verbeteren, zo stellen de onderzoekers. Ze gebruiken de nieuwe methode in combinatie met ‘conventionele’ DNA-bewerkingstechnieken als TALEN en het verfijndere CRISPR/Cas9.

Er bestaan DNA-bewerkingstechnieken die gebruik maken van programmeerbare nucleases (enzymen die de DNA-streng kunnen openknippen). Die technieken zijn afhankelijk van homologe recombinatie (HR; het uitwisselen van stukken DNA in het genoom met (nagenoeg) dezelfde samenstelling). De HR-activiteit in kweekcellen en organismen is meestal erg laag, waardoor er een probleem ontstaat met DNA-bewerking die gebruik maakt van die homologe recombinatie.
Japanse onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee bij bekende bewerkingstechnieken als TALEN en CRISPR/Cas9 het bewerken van DNA ondanks een lage HR-activiteit toch goed mogelijk is: de Precieze Integratie in het Doelchromosoom (PITCh). Met behulp van TALEN en PITCh hebben de onderzoekers op nauwkeurig bepaalde plaatsen in de chromosomen van menselijke cellen, van zijderupsen en kikkers genen ingevoerd. Met CRISPR, dat superieur wordt geacht aan de TALEN-techniek, leidde toepassing van PITCh tot een versimpeling van de techniek. Volgens de onderzoekers zou PITCh nuttig zijn voor een groot aantal toepassingen, zoals het creëren van zieke cellen voor onderzoek in kweek en bij dieren en voor de ontwikkeling van therapieën. Deze techniek zou ook dienstig zijn voor de productie van bepaalde geneeskrachtige eiwitten in diercelkweken.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.