Erfelijke ziektes bestrijden met ‘ontwerpzaad’

Zaadcellen muis

De zaadcellen van een muis

Het komt allemaal steeds dichter bij, die nieuwe, genetisch helemaal ‘opgekalefaterde’ mens. Uit een artikel in FASEB Journal, een blad op het gebied van experimentele biologie, blijkt dat genen die, met behulp van een ‘lam’ virus, ingebracht zijn in zaadcellen ook daadwerkelijk terecht zijn gekomen in het erfgoed van de nakomelingen en ook bij de nakomelingen daar weer van. Dat dat kan is aangetoond bij muizen. ‘Ontwerpzaad’.
Dat biedt, roepen dan de optimistische onderzoekers in hun persbericht, grote mogelijkheden om erfelijke ziektes uit te roeien, maar ook om de nieuwe mogelijkheden te creëren zoals het weer aangroeien van verdwenen ledematen of van beschadigde organen. “Transgene technologie is een belangrijk hulpmiddel om allerlei ziektes in dieren en mensen te kunnen bestuderen”, zegt onderzoeker Anil Chandrashekran van het koninklijk veterinair instituut in North Mimms (GB), onderdeel van de universiteit van Londen.
Volgens de hoofdredacteur van Faseb Journal, Gerald Weissmann, is het genetisch veranderen van het DNA in zaadcellen een belangrijke doorbraak. “Het vergemakkelijkt het maken van transgene muismodellen en heeft het in zich ook positieve effecten te hebben voor mensen. We zijn al jaren met gentherapie bezig, maar kwamen heel wat hobbels en doodlopende wegen tegen. Als we de zaadcellen kunnen veranderen om de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren, dan moet heel ons idee van wat preventieve geneeskunde is op de schop.” Er klopt iets niet helemaal in de redenering van Weissmann. Gentherapie is gericht op de genezing van de patiënt, ontwerpzaad kan alleen maar effect hebben op het nageslacht.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.