
Erfelijkheid, celdeling of omgeving kunnen oorzaak kanker zijn. Celdeling (‘random’) zou de belangrijkste factor zijn. Vreemd is dan dat die ‘botte pech’ bij de hersens zo hoog scoort, waar cellen nauwelijks delen (afb: Science)
Onderzoeksters ontdekten, vreemd genoeg, onlangs een verrassend verband ontdekt tussen een langer leven en een lagere kans op kanker, bij een onderzoek aan muisjes en menselijke cellen. Op hogere leeftijd gaan die het eiwit NUPR1 meer aanmaken. Dat verlaagt de kans op kanker aanzienlijk. De kans op kanker neemt na 80 jaar aanzienlijk af, concluderen de onderzoeksters op basis van hun onderzoeksresultaten.
Er lijkt een rechtstreeks verband te bestaan. Naarmate je ouder wordt neemt het aantal mutaties in cel-DNA toe, maar dat blijkt toch niet (helemaal) waar te zijn, ontdekten Xueqian Zhuang, biologe bij het Memorial Sloan Ketteringkankercentrum, en medeonderzoeksters. De kans op kanker zou na de leeftijd van 80 afnemen. Er zou een mechanisme achter zitten dat te maken heeft met leeftijd en het ijzermetabolisme, denken de onderzoeksters.
Kanker, de ogenschijnijk onverslaanbare ziekte, wordt al lang geassocieerd met veroudering. Dit onderzoek zet die visie op losse schroeven. Wetenschappers hebben ontdekt dat het risico op kanker afneemt na de leeftijd van 80 jaar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Dit onderzoek, uitgevoerd op muizen en menselijke cellen, onthult een onvermoed biologisch mechanisme dat verband houdt met leeftijd en ijzermetabolisme.
Longcellen van de proefmuisjes gingen gaandeweg meer NUPR1 aanmaken als ze ouder werden. Dat eiwit speelt een belangrijke rol in de ijzerstofwisseling in cellen en is daarmee van invloed op de celregeneratie
Tekort ijzer?
Vreemd genoeg lijkt het dat oudere cellen ‘denken’ een tekort aan ijzer hebben, ook al bevatten ze ijzer genoeg. De reactie daarop beperkt hun groei, ongeacht of ze gezond of kankererig zijn. Volgens Zhuang verliezen oudere cellen het vermogen om zichzelf te vernieuwen (delen???; as) en daarmee de mogelijkheid ongeremd te groeien (een eigenschap van kankercellen).
Deze ontdekking zou diverse behandelingsmogelijkheden openen die gericht zijn op de ijzerstofwisseling, zoals een behandeling om ferroptose op te wekken, een vorm van geprogrammeerde celdood die verband houdt met de ijzerstofwisseling.
Ook zou de kankerbehandeling afhankelijk moeten zijn van de leeftijd van de patiënt. Deze studie benadrukt het belang van preventie onder jongeren, stellen de onderzoeksters.”Onze gegevens suggereren dat gebeurtenissen die zich bij jonge mensen voordoen waarschijnlijk veel gevaarlijker zijn dan gebeurtenissen die zich op latere leeftijd voordoen”, zegt hoofdauteur Tuomas Tammela
Deze ontdekking opent ook de weg naar nieuw onderzoek naar het verband tussen veroudering en kanker. Wat is, bijvoorbeeld, de rol van NUPR1 in de stamcelfunctie en wat is de invloed dat eiwit op tumorgroei? Zoals al vaker in dit blog opgemerkt is kanker niet echt één ziekte maar een verzameling van ziektes met elk weer andere kenmerken en ook trucs om het afweersysteem te slim af te zijn. Wellicht dat dit een aspect is dat alle kankers gemeen heb en dat vergemakkelijkt de bestrijding van die ziektes.
Bron: Futura-Sciences