Aangepaste cellen bestrijden ontstekingen bij reumatoïde artritis

Reuma-handen

Reuma leidt tot ernstige vergroeiingen

Reuma is een autoimmuunziekte waar geen medicijn voor bestaat. Nu hebben onderzoekers bij muisjes (met een vorm van reuma) genetisch aangepaste cellen geïmplanteerd die een soort ontstekingsremmers afscheiden als er zich ontstekingen voordoen. Dat had tot gevolg dat de ontstekingen verminderden en schade aan de botten werd voorkomen.
“Patiënten met reumatoïde artritis krijgen vaak injecties (of infuus) met ontstekingsremmers, maar die zorgen soms voor ernstige bijwerkingen als die lang worden toegediend en/of in hoge doses om nog effect te hebben”, zegt Farshid Guilak van de universiteit van Washington in St. Louis. “Wij gebruikten de CRISPR-methode om in stamcellen genen te herprogrammeren. Vervolgens maakten we een klein kraakbeenimplantaat waarin de cellen waren opgenomen en die plaatsten we onder de huid van de muisjes. Daardoor kunnen die cellen lang in het lichaam blijven en het medicijn afscheiden als er een ontsteking is.”
Het gebruikte medicijn gaat de ontsteking tegen door zich te binden aan interleukine-1, dat verantwoordelijk geacht wordt voor de ontstekingen bij artritis in de gewrichten.
Eerder had de onderzoeksgroep de kraakbeenbehuizing ontwikkeld, waarin de aangepaste stamcellen zitten. Bepaalde genen in die stamcellen zijn zo geprogrammeerd dat ze geactiveerd worden als er een ontsteking in de buurt is geconstateerd. Dat systeem hebben ze aangeduid met SMART, een afko voor stamcellen gemodificeerd voor autonome regeneratieve therapie. Zo’n implantaat zou ter plekke maanden kunnen functioneren.

Het gebruikte medicijn, dat lijkt op de afweerremmer anakinra, wordt niet vaak gebruikt bij reumatische artritis aangezien het vrij snel wordt afgebroken in het lichaam. In de huidige studie echter verminderde het e ontstekingen en voorkwam schade aan de gewrichten.

Schade aan gewrichten

“We hebben ons gericht op de schade aan gewrichten aangezien dat het grootste probleem is voor reumapatiënten die met de huidige medicatie niet effectief wordt behandeld”, zegt medeonderzoeker Yunrak Choi. “We hebben beeldtechnieken gebruikt om de botten goed te kunnen bestuderen in de diertjes en we zagen dat deze methode de bot-erosie voorkomt.”

De onderzoekers stellen dat het wezenlijk dat in deze methode het medicijn wordt toegediend als dat ook echt nodig is. Ze sleutelen nog aan verbeteringen zoals de mogelijkheid om meer dan een medicijn af te scheiden als reactie op ontstekingen.
In het persbericht wordt nog niets verteld over de mogelijkheid van klinische proeven bij mensen. Een probleem (lijkt mij als volslagen leek; as) is dat de aangepaste stamcellen in hun kraakbeenbehuizing moeten worden geïmplanteerd. Dat vereist een operatie (waarschijnlijke een kleine, maar toch); misschien wel elke paar maanden, afhankelijk van de houdbaarheid van de stamcellen in hun kraakbeenbehuizing.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.