Cellen produceren insuline op (elektrisch) commando

Insuline van virussen verantwoordelijk voor suikerziekte en kanker?

De molecuulsstructuur van insuline (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers hebben menselijke cellen genetisch zo veranderd dat ze insuline produceren als ze ‘onder stroom’ worden gezet. Ze denken dat de cellen kunnen worden ingezet bij typeI-diabetespatiënten, maar zover is het voorlopig niet.

De genetisch veranderde cellen reageren niet op de stroom maar op de zuurstofradicalen die ontstaan bij het onder-stroom-zetten. Die radicalen zorgen er voor dat een gen wordt ingeschakeld, waardoor de cel insuline gaat produceren. De onderzoekers hebben de aanpak uitgeprobeerd op muisjes. De elektriciteit kwam via acupunctuurnaalden bij de insulinecellen en die cellen produceerden inderdaad insuline. Martin Fussenegger van de ETHZ hoopt dat de technologie ooit gebruikt zal worden voor diabetespatiënten type I (aangeboren ‘suiker’).

In de genetisch veranderde cellen zetten de onderzoekers het insulinegen ‘in de wacht’ door de promotorsequentie ervan te veranderen. De promotor is in deze dat deel van het gen dat ervoor zorgt dat dat wordt ingeschakeld als er zuurstofradicalen aanwezig zijn.

Muisjes met hyperglykemie

Toen ze zagen dat hun genetische truc werkte, implanteerden ze de geherprogrammeerde (menselijke) cellen net onder de huid bij muisjes met hyperglykemie (te hoog suikergehalte in het bloed). De stroom kwam, zoals gezegd, uit de acupunctuurnaalden. Als dat gebeurde herstelde de glucosespiegel.
De techniek is nog allesbehalve gebruiksrijp. Voorlopig is er nog veel werk aan de winkel alvorens die techniek ook daadwerkelijk klinisch kan worden toegepast, waarschuwen de onderzoekers.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.