“CRISPR-techniek is genetische manipulatie”

CRISPR en de lussen van DNA

De CRISPR/Cas9-schaar

Het Europese gerechtshof heeft bepaald dat het veranderen van levende organismes met behulp van genoombewerking geldt als genetische manipulatie/modificatie. Tot nu toe werd die techniek, met als absoluute ‘ster’ de CRISPR-methode, in het veld niet als zodanig beschouwd. Dat betekent dat genetische verandering van planten maar ook dieren (waaronder mensen) met behulp van de CRISPR-techniek moet worden aangeduid als GM met alle regels die in de EU op dat terrein gelden.

Volgens advocaat-generaal Michal Bobek van het Europese hof houdt mutagenese elke verandering van het genoom in. Er wordt een uitzondering gemaakt voor oude technieken met een lange veiligheidsgeschiedenis. Dan zou het gaan om technieken die vanaf de jaren 50 worden gebruikt zoals blootstelling aan straling of chemische preparaten die (willekeurige) mutaties veroorzaken.
De CRISPR-techniek wordt door nogal wat mensen voor ‘alleskunner’ gehouden, die niet alleen erfelijke ziektes kan verdrijven maar ook planten resistent kan maken tegen ‘belagers’ en/of de nuttige opbrengst ervan verhogen, bijvoorbeeld.

Bij de CRISPR-techniek hoeft geen gebruik gemaakt te worden van vreemd DNA. Het is ook bijna onmogelijk om achteraf te bepalen of een organisme veranderd is met behulp van deze ‘genschaar’.

Franse boerenbond

De uitspraak kwam nadat de Franse boerenbond < a href="https://www.confederationpaysanne.fr/">Confédération paysanne de zaak bij het hof aanhangig had gemaakt. Volgens die bond vormt zaaisel dat resistent is gemaakt voor een bepaald bestrijdingsmiddel een gevaar voor het milieu, ongeacht de manier waarop die daarvoor benodigde genetische verandering tot stand is gekomen. Het hof heeft de boeren dus gelijk gegeven.
Volgens sommige wetenschappers zou deze uitspraak grote gevolgen hebben voor de toepassing van de CRISPR-techniek in de landbouw maar ook in de gezondheidszorg. “De richtlijn genetisch gemanipuleerde organismes zou de deur kunnen sluiten voor deze revolutionaire technologie. Dit is een stap achteruit, niet vooruit”, zei Johnathan Napier van het Rothamsted-instituut in Harpenden (VK). Milieuorganisaties daarentegen zijn blij met de uitspraak en de helderheid die daarmee geboden wordt.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.